Új jelszó kérése
Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.10.28 20:33

AZ ÉLET ILLATA: LEVENDULA

     A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a 2018-as év gyógynövényének a levendulát választotta. Hazánkban talán legismertebb fajtája a keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia), melyet egyre több helyen vonnak termesztésbe a levendula iránti növekvő érdeklődés és kereslet okán (az első nagy ültetvény hazánkban a tihanyi őslevendulás, telepítése 1920-ra datálható).

     Gyógyászati célra már az ókorban használták, elsősorban fertőtlenítő és nyugtató hatása nyújtott segítséget a sebek és égési sérülések

kezelésében és az álmatlanság leküzdésében. Illatos olajat készítettek belőle az ókori Egyiptomban, használták általános kozmetikumként és balzsamozási ceremóniák alkalmával.

A rómaiak körében nagy tiszteletnek örvendett, elnevezése is a latin „lavare”, azaz „mosni” szóból származik, mivel használták a ruhák mosásához, de a római fürdőkben szintén igen kedvelt volt, úgy tartották, hogy nemcsak a testet, de a lelket is megtisztítja.

Európa a rómaiaknak köszönhetően ismerte meg ezt a növényt, a levendula pályafutása a Középkorban egészen a nemes királyi udvarokig ívelt; az angol Erzsébet királynő oly nagyra tartotta, hogy szorgalmazta a levendula ültetvények telepítését Anglia szerte. Levendula teát ivott migrének esetén és parfümként is használta- az angol levendula a mai napig híres, természetesen a francia levendula mellett.

     Az aromaterápia atyja, René Gattefosse igazolta először a levendula fantasztikus sebgyógyító hatását, amikor súlyos égési sebét kezelte vele. A fájdalom azonnal csökkent, a seb hegek nélkül, gyorsan gyógyult.  A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított virág és a belőle nyert illóolaj szerepel. A virágból teát főzhetünk, belsőleg emésztési zavarokra is jó gyógymód és az (ellenőrzött, valódi!) illóolajat inhaláláshoz használhatjuk; garantáltan segíti az elalvást. A szárított virágból készíthetünk akár levendula párnát, vagy pihentető fürdőhöz kb. 100 g virágzatból készített 2 liter forrázatot adhatunk.

     Gasztronómiai célokra a levél is használható, kiváló fűszernövény. Létezik levendula szörp, fagyi, sör és pálinka, de a levendulás forró csoki is mennyei (Napóleon kedvence volt!). Egyszóval: „Levendulára fel!”

Pite recept

     45dkg liszt (én csökkentett szénhidráttartalmú és mandulaliszt keverékét használtam), 1/2 sütőpor, 2tojássárgája, 2ek eritrit (vagy cukor), 25dkg margarin (vagy vaj), 2,5dl görög joghurt. A töltelék: 1kg szilva (megpucolva számolva), 8ek eritrit (vagy cukor), ezeket egy lábosba téve nagyon kevés vizet hozzáöntve felforralni, majd levenni, mixerrel darabosra aprítani, bele 1,5 zacskó vaniliás puding, ízlés szerint fűszerek (én fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst, gyömbért tettem bele), majd újból felforralni, hogy besűrűsödjön.

 

Webáruház készítés