Új jelszó kérése
Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.01.08 19:15

A SHEA VAJRÓL (SHEA HAB KÉSZÍTÉSE)

  A karitéfa, melynek diószerű terméséből nyerik a karité- vagy shea vajat, a közép-afrikai növényvilág része. A vajat az afrikai asszonyok már többszáz éve készítik házilag, gyakorlatilag – ugyanúgy, ahogy az araboknál az olíva olajat – mindenhez használják, a főzéstől a bőrápolásig, hajápolásig. A kozmetikumok világa ma már szinte elképzelhetetlen a shea vaj nélkül, világviszonylatban hatalmas mennyiségeket vásárolnak fel belőle, és biztos vagyok benne, hogy minden házikencés polcán ott figyel egy adag, készítsen az illető natúr szappant, vagy házi krémeket. A finomított változattal kiválóan helyettesíthetőek szappanban az állati eredetű zsiradékok (zsír, faggyú). Krémekbe is tehető a finomított verzió, de mivel igazán csodás gyógyító ereje a finomítatlan vajnak van, amely még a növényből nyerhető hatóanyagokat jelentős arányban tartalmazza, a bőrön maradó kozmetikumok esetében tanácsosabb utóbbit használni.

    A finomítatlan shea vaj különleges abból a szempontból, hogy egyedülállóan magas százalékban találunk benne el nem szappanosodó összetevőket (6-8%), ezek között a shea vaj főként ún. triterpén alkoholokat tartalmaz. Ezeket tartalmazza a bőrnyugtató, regeneráló hatásáról közismert körömvirág is. A shea vaj gyulladáscsökkentő ereje annak köszönhető, hogy ezek a vegyületek stimulálják a hámréteg kötőszövetét alkotó fibroblasztok kialakulását, melyek a bőrben lévő elasztin és kollagén termeléséért és raktározásáért felelnek.

     Fontos tudni erről a zsiradék típusról, hogy hőérzékeny. Mit is jelent ez? Nem azt, amire az egyszeri háziasszony rögtön gondol, mégpedig, hogy azért nem szabad melegíteni a sheát, mert elbomlanak benne a hatóanyagok. Egyáltalán nem! Ezt bizonyítandó megemlíteném, hogy az afrikaiak a shea dióból hosszas főzéssel nyerik ki a vajat. A shea vaj hőérzékenysége a zsírsav összetételéből adódik: nagyjából 50 % az olajsav aránya, 45 % sztearinsav (szilárd komponens) alkotja, ezenkívül még főként linolsavat és palmitinsavat tartalmaz. (Minden olajat és vajat ún. zsírsavak alkotnak különböző arányban, összetételben.) Miután nagyjából fele-fele a folyékony és szilárd komponensek aránya a shea vaj esetén, melyeknek az olvadáspontja nagyban eltér egymástól, így a shea vaj hőérzékenysége csupán egy fizikai jelenség: nem a melegítésével van a baj, hanem azzal, hogy a folyékony és szilárd komponensek melegítéskor elválhatnak egymástól, s mivel különböző az olvadáspontjuk, így a shea vajat nem fogjuk tudni visszahűteni anélkül, hogy ne válna az anyag grízessé.

     A fentiek ismerete az a minimum, amit ahhoz kell tudnunk erről a zsiradékról, hogy a későbbiekben fantasztikus, kiváló minőségű natúr kozmetikumok készülhessenek belőle a konyhánkban. Mielőtt azonban belevágnánk az emulziós krémek előállításának rejtelmeibe, próbáljuk ki a shea hab készítését – ez a legegyszerűbb natúr kozmetikumok egyike, tulajdonképpen a nehezen kezelhető, kemény shea vajat tehetjük általa kenhetővé, könnyebben használhatóvá, ha ki szeretnénk próbálni, hogy mire képes ez a rendkívüli anyag a bőrünkkel!

Shea hab készítése:

A shea vajat 50-50%-ban keverjük valamilyen folyékony olajjal (mandula, szőlőmag, jojoba, oliva, avokádó, sárgabarack stb.) - egy erre alkalmas (alkohollal előre kifertőtlenített) tálkában villával törjük össze és dolgozzuk el a szilárd zsiradékot a folyékonnyal, majd egy elektromos habverővel krémes állagig verjük. Tartósítást nem igényel, hiszen a készítmény vizet nem tartalmaz. Adhatunk hozzá zsíroldékony vitaminokat és hatóanyagokat (pl. E- vitamin), illetve illatanyagot (illóolajat, illatolajat).

Jó kencézést!

Webáruház készítés