Új jelszó kérése
Kategóriák
Fizetési megoldás
Hírlevél
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Házhozszállítás

Blog

Az olívaolajból készült szappanok a szappantörténelem klasszikusai. Talán az egyetlen olyan szobahőmérsékleten folyékony olaj az olíva, melyet önmagában elszappanosítva még megfelelő keménységű szappant kaphatunk- ez az egyik oka annak, hogy a szilárd zsiradékok mellett magas százalékban használjuk a szappankészítésben. Ha egy szóval kellene megfogalmaznom, hogy mit jelent ennek az olajnak a jelenléte a szappanban, akkor azt mondanám: minőség.

     Az előző bejegyzésünkben beszéltünk a szappan keménységét és tartósságát biztosító szilárd zsiradékok közül a pálmazsírról, a mai napon pedig a kókuszolaj lesz a témánk. A kókuszolaj, vagy kókuszzsír egyedülálló tulajdonságokkal bír a szilárd zsiradékok között. A belőle készülő szappan szintén nagyon kemény, ám a tartósság már nem jellemzi annyira, viszonylag gyorsan kopik. Ami miatt majdnem minden esetben szerepel a szappan receptekben, az az, hogy ez a zsiradékfajta biztosítja a szappan megfelelő habzását kemény vízben is.

A pálmazsír a szappan teste. Ha tartós, kemény szappant akarunk készíteni, akkor elengedhetetlen olyan szilárd zsírokat, vajakat választanunk a szappanreceptünk összeállításánál, amelyek magas százalékban tartalmaznak kemény összetevőket, mint például a sztearinsav és a palmitinsav - általában ilyenek a szobahőmérsékleten szilárd zsiradékok.

A vegán szappanokban a marhafaggyú helyett gyakran használják nagy mennyiségben a pálmazsírt, lévén olcsó zsiradék típus.

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy miért a szappankészítést választottam kedvenc hobbimnak, akkor talán az első helyen említeném meg, hogy természetesen azért, mert a szappan nem csupán egy hasznos kellék a mindennapi életünkhöz, hanem mert egyben teret enged az emberi kreativitásnak is, ha éppen ez a cél. A főzött szappannál kevesebb mód nyílik különféle mintázási technikák kipróbálására, így inkább a hideg eljárásos (azaz főzés nélkül) történő szappanöntés hódította meg a legtöbb alkotni vágyó szappanos szívét.

    

2017.11.08 18:01

A régi szappanfőző manufaktúrák nem voltak felszerelve sem pH mérő műszerekkel, sem egyéb vegyészeti labor eszközzel, a mesterek mégis könnyűszerrel megállapították, hogy a szappan főzésének a folyamata a végéhez ért-e.

Segítségükre volt a sok éves rutin, tapasztalat, a két szemük (mert említettük, hogy a géles massza általában viszkózussá, áttetszővé válik), meg persze az ember legfőbb kémiai teszt rendszere, a szájunkban lévő nyelv.

Senkit nem bíztatok, hogy a régi módszert, a „csók-tesztet” (vagy „nyelv-tesztet”) válassza, amikor szeretné megállapítani, hogy az általa főzött szappan elkészült-e már, de az nem árt, ha legalább tudomásunk van a dologról. A főzés vége felé, ha már csupán kevés reaktív lúg van a masszában, akkor egy csepp szappant kivéve és a nyelvünk hegyéhez érintve olyan ízt érzünk, mintha egy ceruzaelemet nyaltunk volna meg. Pontosabban ez nem is igazán íz (a szappan alapvetően rossz ízű, ami tévedésekhez vezethet), hanem enyhe áramütésszerű érzet.

Amikor a szappanosodási folyamat teljesen lezajlott, tehát már elfogyott a nátronlúg, ilyen érzet nem jelentkezik. Ezt a módszert már kész szappanon alkalmazni teljesen értelmetlen, a géles szappanmassza nátronlúg tartalmának tesztelésére alkalmazták régen a még vizes közegben. Természetesen, ha módunkban áll (és ha még nem bízunk a szemünkben és a tapasztalatunkban), azért azt javaslom, hogy szerezzünk be egy kis fenolftalein oldatot, vagy fenolftalein port.


    

Az enyvszappan főzését angolul úgy nevezik: „hot process”, azaz meleg eljárásos szappankészítés; innen a „HP” rövidítés. A tudatossághoz vezető út a főzéssel kezdődik, ilyenkor ugyanis minden szappankészítési fázist láthatunk az olajoktól egészen a szappanenyv megszületéséig, ez pedig segítségünkre lehet majd a hideg eljárás („cold process”, vagy CP) elsajátításában.

2017.10.22 14:51

     Mint minden mesterség, a szappankészítés tudománya sem sajátítható el néhány óra leforgása alatt, a régi szappanfőző mesterek tudása, rutinja, nem vethető papírra. Nagyon fontos tisztáznunk, hogy igen sokféle szappan típus és szappankészítési módszer létezik, létezett. Azt a fajta szappant, amit a mai hobbi készítők legtöbbje ismer, úgy nevezik: enyvszappan. Az enyvszappan készülhet hideg eljárással és főzve is, utóbbi módszer lényegesen egyszerűbb, hiszen ebben az esetben a zsiradékok elszappanosodása végig kontroll alatt történik, viszont nagyon kevés teret enged a kreatív technikáknak, mintázásnak, ezért is kedvelik sokan a „hidegen történő” elszappanosítást.

Képtalálat a következőre: „soap making free foto”

 

 

Mielőtt nekivágnál a nagy kalandnak, szeretnék segíteni Neked, hogy mi mindenre lesz szükséged, akkor, ha a szappankészítés izgalmas hobbiját választod szabadidős tevékenységnek.

2017.10.08 09:00

Kedves Látogatóm!

 

Örömmel értesítelek, hogy indul a kézműves blog, melyben hétről hétre izgalmas bejegyzéseket olvashatsz majd.

 

A kézművesség az álmok világa. Elrepíti az embert a felnőtt élet szürke hétköznapjaiból, ismét szabaddá teszi gyermeki énünk fantáziával teli mesevilágát. A szívedre hat, a lelkedet gyógyítja, a szellemedet támogatja.

 

 

 

 

 

Bár sokan tudják, hogy szappant készíteni hasznos és örömteli elfoglaltság lehet, de sok előkészületet, időt, anyagi ráfordítást és tapasztalatot igényel az elkészítése.

Éppen ezért ezeknek az embereknek a nagy többsége nem tud vagy nem mer belefogni ebbe a hasznos hobbiba. 

De ez már a múlté!

A szappankészítés igen is lehet egyszerű és biztonságos. Az angol Stephenson cég által gyártott Crystal Melt and Pour szappanalapok és a kreativitásod segítségével egyszerűen, biztonságosan a bőrtípusodnak megfelelő, szappant alkothatsz, mivel egy előre elkészített, semleges szappanalappal dolgozol, így bátran bevonhatod ennek a szappannak az elkészítésébe a gyerekeket is.

Webáruház készítés