Kavicsfestés – Kreatív nyári program gyerekekkel!

Kavicsfestés – Kreatív nyári program gyerekekkel!
20 May, 2019

  Szinte nincs olyan gyerek, aki nyaralás közben, strandolás alatt, vagy egy játszótéri séta alkalmával ne gyűjtene izgalmas formájú vagy színű kavicsokat.

Ezek a kövek általában csak állnak otthon az asztalon, vagy a strandtáska mélyén, aztán szépen lassan eltűnnek. Pedig milyen egyedi játékokat lehet belőlük készíteni! A kavicsfestés nem teljesíthetetlen kihívás a gyerekeknek, ám annál szórakoztatóbb feladat, ráadásul az általuk gyűjtött kincsek kerülnek a középpontba.

  Nézzünk néhány egyszerű ötletet, amely gondoskodik arról, hogy a kavicsfestés ne csak egy kreatív nyári program legyen a csemetékkel, hanem egy igazi varázslat!

Kreatív alapanyagok:

 

Kavicsdominó készítés:

A dominóhoz nincs másra szükség, mint fekete és fehér akrilfestékre, illetve természetesen az ecsetekre. A kövek tetejét először lefestjük fehérre, majd nagyjából 10 percet száradni hagyjuk. A fekete fonalakat és pöttyöket csak a teljes száradás után szabad felvinni a kőre, így nem mosódik el.

Az eredeti dominó 28 darab, két egyforma részre osztott lapocskából áll, mindkét felén különböző számú pontok (0-6) kombinációja található. A számozás logikájában és a játékszabályokban segít egy egyszerű internetes keresés.

A fekete szín száradása a fehér tetején szintén nem több 10 percnél.

 

Kavics memóriajáték készítése:

A memóriajáték elkészítése hasonló a dominóéhoz. A kövek mennyiségétől függ, hogy hány darabos memória készülhet, az pedig a gyerekek fantáziájára van bízva, hogy milyen ábrák díszítsék a kavicsokat. Lehetnek óvodai jelek, gyümölcsök, de akár számok is.

A kis figurák festését érdemes több fázisban csinálni. Először a több festéket igénylő formát célszerű felfesteni a kőre, majd a teljes száradás után lehet díszíteni, kontúrozni. A kisebb kiszerelésű tubusokból ki is nyomhatjuk a festéket, de a babramunkát mindenképpen ecsettel kell végezni, hiszen akkor lesz igazán szép a végeredmény.

 

Kavicsmalom készítés:

A malom az egyik legjobb logikai játék, amihez alig-alig kell alkatrész, viszont órákig leköti, nem csak a gyerekeket, de a szülőket is.

A vízparton gyűjtött kavicsokból 9-9 darabra lesz szükség a malomhoz. A kavicsok tetejét érdemes színekkel megjelölni, amihez szintén szuper választás az akrilfesték. Hamar szárad, így hamar kezdődhet a játék is. A kövek száradása alatt gyorsan elkészülhet a tábla is, amihez egy A4-es lap kell csak, és alkoholos filc. Mi szabad kézzel rajzoltuk meg, de ha van kéznél vonalzó, azt is lehet használni.

 

Hasznos tanácsok - Kavicsfestés:

  • A Pinteresten található kavicsfestéses képeknél az alkotók általában boltban vásárolható, hófehér dekorkavicsot használnak a játékokhoz. Ez nyilvánvalóan jobban mutat és letisztult hatást kelt, de valljuk be, ilyen hibátlan köveket biztosan nem találunk a vízparton, főleg nem ekkora számban. A lényeg itt pontosan az, hogy a gyerekek által szépnek tartott kövek kerülnek a játékba, ez pedig csak az ő választásuk, ők ezeket látják szépnek.
  • Az akrilfesték hamar szárad, amit igazán könnyű kivárni, nem érdemes kapkodni a festéssel. Vizes ecsettel könnyebben és szebben lehet felvinni a kőre a festéket, így sokkal egyenletesebb lesz az eredmény.
  • A sima felületű kavicson szinte suhan az ecset, míg a rücskös felületekkel kicsit több a munka, ám utóbbin mintha gyorsabban száradna a festék.
  • 2-es ecsettel lehet a legszebben kontúrozni, a gyerekek kezében pedig talán ez az a méret, ami a legszerencsésebb, hiszen így nem pancsolnak a festékkel.
  • Az akrilfestéket még folyékony állapotban le lehet törölni a kavicsokról, de száradás után már komolyabb munka, mert a festék vízállóra szárad.

A kavicsok méretétől függően készíthetünk nagyobb vagy kisebb játékokat, de tény, hogy a 3-4 centis kövekkel a legkönnyebb dolgozni. A kavicsfestés színes, izgalmas és kreatív nyári program gyerekekkel, nyaralás alatt, még a strandon is gyorsan végezhetünk vele.

Biztosak vagyunk benne, hogy a kavicsok főszerepet játszanak majd a nyaraláson!

<<< Vissza

Ez a termék jelenleg nincs raktáron, de kérhetsz rá értesítést az e-mail címed megadásával és jelezni fogjuk ha újra elérhető.

Név
E-mail