HABFÜRDŐ TEKERCSEK

HABFÜRDŐ TEKERCSEK
20 May, 2019

Ma megismerkedünk egy, a webáruházban kapható alapanyaggal, melynek neve: SLSA.

Az SLSA a nátrium- lauril- szulfoacetát rövidítése.

Ez az anionos, jól habzó tenzid nem tévesztendő össze az SLS-sel, SLES-sel, mert míg utóbbiak natúr kozmetikumokban egyáltalán nem elfogadottak, addig az SLSA több minősítő szervezetnél pozitív listán szerepel, lényegesen „bőrbarátabb” alternatívát jelentve hasonló nevű társaihoz képest.

Viszonylag új jövevény a kozmetikumok piacán, de egyre többször helyettesítik vele az SLS-t annak ellenére, hogy sokkal drágább alapanyag. Mi, hobbi kencekészítők a leginkább sampon, vagy fürdőpraliné receptekben találkozhatunk vele; én most egy habfürdős bejegyzéssel készültem…

     Az ötlet nem saját, a színes habfürdő tekercsekkel sok kreatív hobbi oldalon, vagy DIY youtube videóban találkozhatunk, ami viszont saját, az a recept.

Többfélét próbáltam, egyik se tetszett, így kénytelen voltam megalkotni a saját verziómat.

Az okokról pár szóban: találkoztam olyan összetétellel, amiben a túl sok folyadék miatt már készítésnél elpezsgett az anyag jó része (az alap itt is általában a szódabikarbóna reakciója a citromsavval), ami egyrészt nehézzé, több esetben pedig lehetetlenné tette a formázást, másrészt mire a pralinék a fürdővízbe kerültek, már egyáltalán nem voltak reakcióképesek. A nagyobb mennyiségű folyadékra viszont itt szükség van, mivel egy tésztaszerű anyagot kell kapnunk, ellentétben a fürdőbombák enyhén nedves „homokjával”.

Azoknál a recepteknél, ahol kimarad a citromsav, remekül, könnyen formázható masszát kapunk, csak éppen működésképtelen a fürdőkádban; hacsak nem vagyunk hajlandóak hosszasan dörzsölgetni kézzel a fürdőpralinénkat a kádba folyó vízsugár alatt, hogy egy kis habot csiholjunk belőle.

A harmadik dolog, amit le akartam cserélni, az a poliszorbát 80 nevű emulgeátor volt, mivel van nála „natúrabb” alternatíva; én inkább a lysolecitint tettem a habfürdőmbe (bár az igaz, hogy amellett, hogy ezeknek az anyagoknak a legfontosabb szerepe, hogy segítenek az illatanyagok vízben történő megfelelő eloszlatásában, a poliszorbátnak van habstabilizáló hatása is, ami egy habfürdő esetében mindenképpen szempont lehet).

Végül: csökkentettem a vajak és az SLSA arányát is. A túl olajos fürdővíz nem a kedvencem, illetve minél több az olaj, annál kevesebb a hab is, ami azt jelenti, hogy a tenzid arányt alaposan meg kell emelni a receptben, ha magas a vaj arány - ez pedig semmi esetre sem kedvező a bőrünk szempontjából, de a pénztárcánk szempontjából sem. Így az én receptem ez lett:

230 g szódabikarbóna

60 g citromsav

60 g borkő

60 g SLSA

32 g étkezési keményítő

(A por összetevőket alaposan elkeverjük, az SLSA irritatív, így lehetőleg használjunk pormaszkot!)

30 g shea vagy kakaó vaj (megolvasztva)

20 g glicerin

4 g lysolecitin

4 g tetszőleges illatanyag

(A glicerin, lecitin és illatanyagot összekeverjük, úgy adagoljuk a porokhoz.)

     A hozzávalókat addig „dagasztjuk”, amíg szinte tésztaszerűvé nem válik az anyag. Ekkor annyi részre osztjuk, ahány színt szeretnénk (én háromfelé szedtem a masszát). Por ételfestékkel színeztem. Amennyiben folyékony ételfestékre esik a választásotok, valószínűleg a glicerin mennyiségét a receptben vissza kell majd venni. Egy szódabikarbónával megszórt sütőpapírra, vagy fóliára helyezzük a rétegeket egymás tetejébe, majd felül is letakarjuk fóliával a masszát, és sodrófával nagyjából négyzetes formára nyújtjuk az egészet:

Jöhet a feltekerés a fólia segítségével! Nem lesz egyszerű, töredezik kissé, de ne adjuk fel, ha elég ügyesek vagyunk, akkor összejön a dolog:

Végül felvágjuk szeletekre, óvatosan, mert nagyon puha, ne nagyon mozgassuk. Néhány óra elteltével viszont már nyugodtabban nyúlhatunk a pralinékhoz, egészen hamar bekeményednek. Hagyjuk száradni őket egy-két napot, aztán irány a kád!

Ez a termék jelenleg nincs raktáron, de kérhetsz rá értesítést az e-mail címed megadásával és jelezni fogjuk ha újra elérhető.

Név
E-mail