Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.06.29 08:57

HŰTŐKENŐCSÖK

    

   A hűtőkenőcsök, vagy az angol után szabadon kold krémek (cold cream) jelentik a klasszikus emulziós krémek archetípusát. A római orvos, Galénosz fedezte fel a méhviasz azon tulajdonságát, hogy képes megkötni némi vizet, s így lehetővé teszi a víz és az olajok egyfajta egyesítését. Rózsavizet kevert olíva olajjal és méhviasszal, s ez a keverék – később az olíva olajat mandulaolajjal helyettesítve – számos középkori írásban is rögzítésre került, használatban volt. Fontos tudni,...

hogy a hűtőkenőcs nem jelent valódi emulziót, ezek a kenőcsök tulajdonképpen emulgeátor mentesek. A kialakuló diszperz rendszerben a külső közeg az olaj, mely magába zárja a vizet, tehát ezek a krémek W/O, azaz víz az olajban típusú, igen zsíros, vízlepergető hatású készítmények.

Elnevezésük valószínűleg onnan ered, hogy régebben nem tartósították őket, hanem mindig frissen készítették és hűtőben tárolták, tehát használatkor hűvösek voltak, illetve a testre kenve a víz azonnal felszabadul belőlük, ennek is lehet egyfajta hűtő hatást tulajdonítani. A múlt század elején arctisztításhoz, sminklemosáshoz árulták ezeket a kold krémeket nagy sikerrel, tehát az eredeti „őskrémek” inkább jelentettek egyfajta tisztálkodó szert, mintsem bőrápoló készítményt, ezt a tényt az is bizonyítja, hogy egyrészt a szappanhasználat széles körben való elterjedése szorította őket ki a piacról, illetve később a jóval kevésbé zsíros, ún. sztearát, vagy száraz krémek.

     Hogy melyik volt az a pillanat a történelemben, amikor a krém tisztálkodási segédeszközből előkelő bőrápoló szerré nőtte ki magát? A leghíresebb, ma is forgalomban lévő Pond’s kold krém újítása volt, hogy a hűtőkenőcs receptjébe bekerült a lanolin, mint egyfajta bőrtápláló anyag, s innentől kezdve a reklámok is „kettős színben” kezdték feltüntetni ezt a krémet, tehát már nem csupán, mint arctisztító készítményt hirdették.

     Hogy mi lett a sorsa a hűtőkenőcsöknek a mai, modern világban? Érdekes módon – egyszerűségük miatt – ismét kezdenek divatba jönni, de számos klasszikus is forgalomban van még, így például a híres kék fémdobozos magyar NIVEA Creme napja se áldozott le!  A bolti hűtőkenőcsök alapja általában (nem minden esetben) az ásványi olaj, de ha otthon nekilátunk, saját részre kipróbálhatunk valami természetesebbet- Galénosz után szabadon! 

Egy recept (100 g):

Zsírfázis:

16 g szezám olaj

14 g finomított avokádó vaj

8 g finomított avokádó olaj

8 g jojoba olaj

6 g méhviasz

4 g lanolin

 

Vízfázis:

28 g desztillált víz

5 g glicerin

 

Tartósítás:

7 g 96% gyógyszertári alkohol

3 g lysolecithin

 

Vitaminok:

0,5 g E-vitamin

0,5 g pantenol

 

Az eszközöket a szokásos módon fertőtlenítsük! A zsírfázist olvasszuk meg gőz felett, a vízfázist melegítsük hasonló hőmérsékletűre, majd folyamatos mixerezés mellett adjuk hozzá apránként a vízfázishoz. Keverjük, amíg a krém kihűl. Az alkoholt a lysolecitinnel elkeverve a már kihűlt krémbe keverjük (a lyso azért kell, hogy az alkohol utólag integrálható legyen). Végül adjuk hozzá a vitaminokat, majd tegyük tégelybe és tartsuk a krémet a hűtőszekrényben. Az előző bejegyzésben szó volt a pH mérésről és korrigálásról: a hűtőkenőcsök esetében, lévén W/O készítmények, erről nincsen értelme beszélni, lévén az olajnál nem mérhető kémhatás. A fenti hűtőkenőcs zsíros kézkrémnek kiváló, illatosítása szabadon választott! 

Webáruház készítés