Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2016.11.10 22:23

Első lépések- hogyan készíts melt and pour szappant

 

 

 

 

Bár sokan tudják, hogy szappant készíteni hasznos és örömteli elfoglaltság lehet, de sok előkészületet, időt, anyagi ráfordítást és tapasztalatot igényel az elkészítése.

Éppen ezért ezeknek az embereknek a nagy többsége nem tud vagy nem mer belefogni ebbe a hasznos hobbiba. 

De ez már a múlté!

A szappankészítés igen is lehet egyszerű és biztonságos. Az angol Stephenson cég által gyártott Crystal Melt and Pour szappanalapok és a kreativitásod segítségével egyszerűen, biztonságosan a bőrtípusodnak megfelelő, szappant alkothatsz, mivel egy előre elkészített, semleges szappanalappal dolgozol, így bátran bevonhatod ennek a szappannak az elkészítésébe a gyerekeket is.

A szappankészítés bemutatásánál ez az alaptechnika tuti siker lesz! Ezt elrontani nem lehet. Szülői felügyelettel a lurkó színezheti, keverheti és öntheti is. Este pedig már ki is próbálhatja fürdésnél.

Elsőként megmutatom, hogyan lehet elkészíteni egy szappant Crystal melt and pour szappanalapokból a legegyszerűbben. Ez egy részletes leírás, az alapja a melt and pour szappankészítésnek, ezt variálhatod különböző mintázási technikákkal.  A további bejegyzéseimben  a különböző színezési, mintázási technikákat ismerhetitek meg. De jó lehet ez az egyszerű technika akkor is, ha egy új színt vagy illatot szeretnénk kipróbálni. Esetleg ki szeretnénk próbálni valamilyen tápláló olajjal/vajjal (olíva, shea, kókusz, jojoba stb…) feltuningolva, vagy bőrradírozó összetevővel.  Erről kicsit részletesebben hamarosan, egy külön bejegyzésben is írok majd.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a melt and pour szappanöntés függőséget okozhat, az arra hajlamos személyek számára!

Na, de térjünk a tárgyra.

Az elkészítéshez szükséged lesz:

  • 1 kg Crystal Melt & Pour szappanalapra (bármelyik fajta szappanalapot választhatod)
  • Igény szerint illóolajra vagy kozmetikai illatolajra
  • Folyékony melt and pour színezőre
  • 70%-os alkoholra fújós flakonban ( gyógyszertárban beszerezhető)
  • Egy tetszőleges szappanöntő formára
  • Késre és vágódeszkára
  • Hőálló edényre
  • Mikrohullámú sütőre (de vízgőz felett is felmelegítheted a szappanalapot)

Tisztísd meg a munkafelületet. Készítsd ki a fent felsorolt hozzávalókat a munkapultra

 

Ha előkészítettél mindent, akkor nyisd ki a szappanalap csomagolását és vedd ki belőle a szappanalaptömböt. Ezt követően az öntőformához megfelelő arányban vágj le a szappanalapból egy nagyobb darabot és a többit tedd vissza a csomagolásba. A levágott darabot kockázd fel, ha kisebb korkákra vágod egyenletesebben olvad majd fel.

 

 

Tedd bele a felkockázott szappanalapot az edénybe majd ezt az edényt a mikróba, vízfürdőbe vagy vízgőz felett (ízlés szerint) olvaszd meg. Ha mikróban olvasztod akkor célszerű alacsony fokozaton melegíteni, nehogy felforrjon, mert akkor buborékos lesz a szappan. Ez persze nem gond, nem lesz használhatatlan  a szappan, csak az esztétikai megjelenésre van negatív hatással. Egy megjegyzés: Minél kisebb mennyiséggel dolgozol annál gyorsabban olvad meg. Amúgy a szappanalapnak 50-70 fok között van az olvadáspontja.

 

 

Ha teljesen felolvadt, akkor jöhet hozzá a színező. Ez lehet folyékony melt and pour színező vagy por állagú kozmetikai színező (pl.: pigment, mica), por állagú kozmetikai agyag, növényi őrlemény. Bármilyen kozmetikai célra felhasználható színező. Ha por állagú színezőt használsz, akkor néhány csepp vízben vagy olajban keverd el csomómentesre és úgy add a felolvasztott szappanhoz. Így könnyebben és egyenletesen el tudod keverni.

 

Ha a színezőt hozzátetted, akkor keverd össze.

Majd add hozzá a választott kozmetikai illatot vagy illóolajat és óvatosan keverd el. Itt is fontos, hogy az illat és az illóolaj kozmetikai célra felhasználható legyen, erről a vásárlás során tájékozódj. Ellenkező esetben erősen allergizálhat az illatosító. Az illat javasolt maximum adagolási arányától többet soha ne tegyél a termékbe.

A színezés illetve az illatosítás sorrendje felcserélhető.

Ha jól elkevertél minden hozzáadott összetevőt a szappanalappal, akkor öntsd bele az előkészített öntőformába. Amennyiben kezd egy kicsit megdermedni az edényben a felolvasztott szappanalap, akkor egyszerű a megoldás: melegítsd meg ismét egy kicsit, hogy könnyebben tudd formába önteni.

Amint kiöntötted a fomába a tetejét fújd le alkohollal, hogy az esetlegesen keletkerő buborékok eltünjenek a szappan felületéről. Alkoholt a legegyszerűbben gyógyszertárban tudsz venni.

Ezek után már csak meg kell várni, hogy kihűljön. Ha kihűlt, akkor óvatosan vedd ki a formából és már használhatod is 

Majd jöhet a főpróba  ! Hiszen nincs szükség érlelésre csupán azt kell megvárd, hogy az elkészített szappan teljesen megdermedjen aztán már bátran fürödhetsz is vele.

A cikk forrása: www.szappanvaros.hu

 

 

 

 

 

 

 

Webáruház készítés