Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2017.10.22 14:51

SZAPPAN ÉS LÚG

     Mint minden mesterség, a szappankészítés tudománya sem sajátítható el néhány óra leforgása alatt, a régi szappanfőző mesterek tudása, rutinja, nem vethető papírra. Nagyon fontos tisztáznunk, hogy igen sokféle szappan típus és szappankészítési módszer létezik, létezett. Azt a fajta szappant, amit a mai hobbi készítők legtöbbje ismer, úgy nevezik: enyvszappan. Az enyvszappan készülhet hideg eljárással és főzve is, utóbbi módszer lényegesen egyszerűbb, hiszen ebben az esetben a zsiradékok elszappanosodása végig kontroll alatt történik, viszont nagyon kevés teret enged a kreatív technikáknak, mintázásnak, ezért is kedvelik sokan a „hidegen történő” elszappanosítást.

Az elnevezés igencsak megtévesztő, hiszen hő nélkül nincs szappanosodási reakció (erről a későbbiekben még szó lesz). Az enyvszappan nem az a szappan, amit „nagyanyáink főztek” az udvaron lévő nagy üstben, nincsen közük azokhoz a békebeli mosószappanokhoz, amikről azt regélik, hogy minden piszkot kivittek a ruhából. Azt a szappantípust úgy nevezték: színszappan. Ahhoz, hogy megértsük a kettő közti különbséget ismernünk kell a következő „képletet”:

olajokat alkotó trigliceridek (glicerin + 3 zsírsav) + lúg vizes oldata = zsírsavak alkáli fémsói (szappan) + glicerin

     Amikor tehát az olajokhoz adjuk a nátronlúg vizes oldatát, a nátronlúg reakcióba lép a zsírsavakkal és a reakció melléktermékeként glicerin szabadul fel. Enyvszappan esetén ez a bőrápoló hatású glicerin a szappanban marad, míg a színszappan esetén nem (innen az elnevezés: a színszappan elméletileg kizárólag szappant, azaz szappansókat tartalmaz) – természetesen ez azért történhet meg, mert a kétféle szappan egészen máshogyan, más technikával készül.

     Első körben az enyvszappanok előállításával foglalkozunk. Ne dőljünk be a hangzatos szólamoknak, hogy lehet szappant lúg nélkül is készíteni. Régen, amikor nem állt rendelkezésre készen vásárolható nátronlúg, azt a hamulúgból vagy a mosószódából házilag állították elő oltott mész hozzáadásával, csak ebben az esetben tudtak a mesterek megfelelő minőségű szappant gyártani, ehhez viszont nagy szakmai tudásra és tapasztalatra volt szükség. Ha még sosem dolgoztál nátronlúggal, akkor kérlek, hogy ne egy ilyen kísérlettel kezdj, hanem vásárold meg ezt az anyagot már készen, és tanuld meg, hogyan kell kezelni.

     A kereskedelemben fellelhető nátronlúg (vegyjele az NaOH, nevezik még marónátronnak, marószódának, lúgkőnek…) frissen kb. 98 tömeg %-os, gyöngyös vagy pikkelyes formában kapható. Rendkívül reaktív, erősen higroszkópos anyag, ezt azt jelenti, hogy még a levegő páratartalmát is magához vonzza, ezért mindig légmentesen zárjuk le a tárolóját.

Vigyázat: bőrön nagyon súlyos égési sérüléseket, szemünkbe kerülve vakságot okozhat! Gyerekek és háziállatok jelenlétében NE készítsünk házi szappant!

Szappankészítés esetén a nátronlúg vizes oldatát használjuk, ezért ismernünk kell a lúggal való bánásmódnak és a lúgoldásnak a szabályait, melyek a következőt:

  1. Mielőtt kinyitnánk a nátronlúgos dobozt, vegyük fel a védőruhánkat, mely hosszú ujjú felsőből, kötényből, védőkesztyűből és védőszemüvegből áll.
  2. NE használjunk cink, alumínium, titán és fa eszközöket! Jó minőségű rozsdamentes acél, vagy hőálló üveg / műanyag kancsó, keverőkanalak megfelelőek.
  3. a lúgoldó edényünkbe mérjük ki a receptben szereplő desztillált / ioncserélt víz mennyiségét és az edényt állítsuk hűtőfürdőbe: a lúgoldás exoterm reakció, azaz erőteljes hőfejlődéssel jár, az oldatot általában hűteni szükséges.
  4. egy másik edénybe óvatosan mérjük ki a megadott lúg mennyiségét.
  5. MINDIG A VÍZBE ADAGOLJUK APRÁNKÉNT A LÚGOT! (Fordított esetben a hirtelen hő felszabadulása miatt kispriccelhet az egész!) Jól keverjük el a vízben, hogy ne tapadjon le az edény aljára.
  6. Az edényt lúgoldás közben lezárni szigorúan tilos és veszélyes!
  7. Szellőztessünk, a forró lúgoldat erőteljesen párolog, a lúg gőze maró hatású, belélegezni tilos.
  8. ha a lúgoldat véletlenül a bőrre fröccsen, azonnal mossuk le bő vízzel, ha szembe kerül hasonlóan járjunk el és forduljunk szakorvoshoz. A lúgoldat lenyelése életveszélyes, ilyenkor azonnali kórházi ellátásra van szükség.

     Ameddig a lúgoldatunk hűl a hűtőfürdőben, kimérhetjük az olajokat, zsírokat a szappankészítő edényünkbe, ez lehet akár műanyag is, ha úgy döntünk, hogy a mikrohullámú sütőt használjuk az olajok melegítéséhez. Ha a tűzhelyünkön melegítünk, olvasztjuk az anyagot, akkor is érdemes egy nagyobb műanyag tálba átönteni majd, amelyben könnyedén össze tudjuk dolgozni a zsiradékokat a lúgoldatunkkal….

     Itt jött el az a pillanat, hogy kell egy recept, de ezt majd a következő bejegyzésben… Addig is: olvasd át még néhányszor, hogy milyen eszközökre lesz szükséged, illetve, hogy hogyan szabad a lúggal bánni, mire kell majd figyelned!

Webáruház készítés