Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2017.11.08 18:01

FENOLFTALEIN ÉS CSÓKOK

A régi szappanfőző manufaktúrák nem voltak felszerelve sem pH mérő műszerekkel, sem egyéb vegyészeti labor eszközzel, a mesterek mégis könnyűszerrel megállapították, hogy a szappan főzésének a folyamata a végéhez ért-e.

Segítségükre volt a sok éves rutin, tapasztalat, a két szemük (mert említettük, hogy a géles massza általában viszkózussá, áttetszővé válik), meg persze az ember legfőbb kémiai teszt rendszere, a szájunkban lévő nyelv.

Senkit nem bíztatok, hogy a régi módszert, a „csók-tesztet” (vagy „nyelv-tesztet”) válassza, amikor szeretné megállapítani, hogy az általa főzött szappan elkészült-e már, de az nem árt, ha legalább tudomásunk van a dologról. A főzés vége felé, ha már csupán kevés reaktív lúg van a masszában, akkor egy csepp szappant kivéve és a nyelvünk hegyéhez érintve olyan ízt érzünk, mintha egy ceruzaelemet nyaltunk volna meg. Pontosabban ez nem is igazán íz (a szappan alapvetően rossz ízű, ami tévedésekhez vezethet), hanem enyhe áramütésszerű érzet.

Amikor a szappanosodási folyamat teljesen lezajlott, tehát már elfogyott a nátronlúg, ilyen érzet nem jelentkezik. Ezt a módszert már kész szappanon alkalmazni teljesen értelmetlen, a géles szappanmassza nátronlúg tartalmának tesztelésére alkalmazták régen a még vizes közegben. Természetesen, ha módunkban áll (és ha még nem bízunk a szemünkben és a tapasztalatunkban), azért azt javaslom, hogy szerezzünk be egy kis fenolftalein oldatot, vagy fenolftalein port.

     Mi a fenolftalein? Egy olyan vízben oldhatatlan szerves vegyület, amit a vegyi laborok sav-bázis titrálásoknál gyakran használnak. Egy kémiai indikátor.

Az általános iskolai kémia órákról talán tudjuk, hogy az anyagok kémhatását pH=14 –ig terjedően szokás meghatározni. A semleges kémhatás 7-es (nagyjából a víz pH-ja). A 7-nél kisebb pH-jú anyagok savasak, a 7-nél nagyobb pH-jú anyagok pedig lúgosak – természetesen utóbbi nem keverendő össze a lúg (nátronlúg) tartalommal.

A természetes szappanok kémhatása akkor is lúgos, ha már nem tartalmaznak reaktív nátronlúgot, normálisan 9-10 közötti érték. (A szappannak, mint tenzidnek a kémhatása nem mérhető egyszerű indikátorpapírral, a kolometriás mérés a szappan esetében nem hoz valós eredményt!!!) Visszatérve a fenolftalein indikátorra: az indikátorok olyan vegyületek, amik színt váltanak a kémhatás változásával. Színváltozásuk oka az, hogy a vegyület ugyan nem változik meg, de más térszerkezeti alakot ölt, a kémia nyelvén savas és lúgos közegben más-más izomerje jelenik meg. Mivel a fenolftalein színátcsapási tartománya éppen pH 9 és 10 közötti, így olyan, mintha a szappanokhoz találták volna ki: a még túl lúgos szappanmasszát élénk rózsaszín, sőt inkább pink színnel jelzi, a kémhatás csökkenésével pedig színtelenné válik. (Magától értetődik, hogy ez is csak víz jelenlétében nyer értelmet, tehát a már kész szappanok felületére ne csepegtessünk belőle.)

     Hogyan használjuk? Amennyiben már az alkoholos oldatát vásároltuk meg, akkor az indikátorunk „harcra kész”, jöhet a kísérlet. Ha port szereztünk be, akkor abból 0,1%-os oldatot szükséges készíteni 50%-os alkohollal – természetesen a dolog némi számolást igényel, hiszen a gyógyszertárban 70, vagy 96%-os alkoholt kapunk, mindkettőt hígítani kell desztillált vízzel. (100 g 96%-os gyógyszertári alkoholhoz még 92 g desztillált vizet kell adnunk, hogy az oldat 50 %-os legyen, ebben kb. 0,19 g fenolftaleint szükséges feloldani.) A meleg eljárással készülő szappanmasszánkból vegyünk ki egy késhegynyit, és kenjük egy darab háztartási törlőkendőre, majd a fenolftaleinből egy pipettával cseppentsünk rá. Ha a kapott szín még rózsaszín, akkor a főzést tovább kell folytatnunk. A fenolftaleines masszát sose tegyük vissza a szappanba! Végül, ha színtelen marad a fenolftalein csepp, akkor a szappanunk elkészült! Színezzük, a masszát kissé visszahűtve illatosítjuk és mehet a sütőpapírral előzőleg kibélelt formába. Jó szappanfőzést! Legközelebb a főzés nélküli, hideg eljárással készülő szappanokról fogunk beszélni.

Webáruház készítés