Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2017.11.28 20:49

ALAPVETŐ OLAJOK A SZAPPANKÉSZÍTÉSBEN: A PÁLMAZSÍR

A pálmazsír a szappan teste. Ha tartós, kemény szappant akarunk készíteni, akkor elengedhetetlen olyan szilárd zsírokat, vajakat választanunk a szappanreceptünk összeállításánál, amelyek magas százalékban tartalmaznak kemény összetevőket, mint például a sztearinsav és a palmitinsav - általában ilyenek a szobahőmérsékleten szilárd zsiradékok.

A vegán szappanokban a marhafaggyú helyett gyakran használják nagy mennyiségben a pálmazsírt, lévén olcsó zsiradék típus.

     A pálmazsír, vagy pálmaolaj nem tévesztendő össze a pálmamag olajjal - míg előbbit a pálmafélék termésének húsából, utóbbit a termés csonthéjas magjából préselik. Tulajdonságaikat tekintve teljesen különböznek: a nyers pálmazsír egy magas karotintartalma miatt gyönyörű narancsszínű zsiradék, míg a pálmamag olaj egy vajszerű anyag, a szappankészítésben is más szerepet tölt be, mint testvére (a habzást fokozza). A kereskedelemben kapható pálmazsír már egy finomítási eljáráson átesett szilárd zsír (RBD pálmazsír), sokkal stabilabb, mint a nyers verzió, akár a főzéshez, akár szappankészítéshez kívánjuk felhasználni.

     Nem mehetünk el szó nélkül azonban amellett, hogy sokan pálmazsír mentességet hirdettek a malajziai, indonéziai esőerdők, a Föld légköre és a veszélyeztetett fajok védelmében, hiszen a pálmaültetvények elszaporodása azoknak az erdőterületeknek a drasztikus kiirtásával jár együtt, melyek Földünk tüdejét jelentik. Azt azonban le kell szögezni, hogy a problémát nem a kis háztartások, hanem a nagyipar generálja. A világ pálmazsír készleteinek jelentős részét a biodízel gyártásnál használják fel. A Greenpeace és egyéb hasonló szervezetek igyekszenek nyomást gyakorolni, sajnos nem sok eredménnyel. A dolog ellentmondásossága egyértelmű: míg egyik kezünkkel védjük a természetet (biodízel), addig a másik kezünkkel tönkretesszük azt (pálmaültetvények az erdők helyett). Mindenkinek szíve joga, hogy eldöntse, használja-e a pálmazsírt, vagy nem, bár utóbbi sajnos nem jelent fegyvertényt a nagyiparral szemben, inkább csak egy gesztus lehet a részünkről, mely a szolidaritásunkról tesz bizonyságot.

Webáruház készítés