Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2017.12.09 16:24

ALAPVETŐ OLAJOK A SZAPPANKÉSZÍTÉSBEN: AZ OLÍVAOLAJ

Az olívaolajból készült szappanok a szappantörténelem klasszikusai. Talán az egyetlen olyan szobahőmérsékleten folyékony olaj az olíva, melyet önmagában elszappanosítva még megfelelő keménységű szappant kaphatunk- ez az egyik oka annak, hogy a szilárd zsiradékok mellett magas százalékban használjuk a szappankészítésben. Ha egy szóval kellene megfogalmaznom, hogy mit jelent ennek az olajnak a jelenléte a szappanban, akkor azt mondanám: minőség.

     A világtörténelem legelső „vegán szappanjai” olíva szappanok voltak, talán a leghíresebbek a szíriai Aleppo városában készültek (az aleppói szappannak vannak babérolajos változatai is, de alapvetően olíva szappanokról van szó). Úgy szól a fáma, hogy a keresztes lovagok ezt a hagyományt honosították meg aztán Dél-Európában, tehát a kasztíliai és marseille-i szappanok közvetlen ősei az arab olíva szappanok voltak.

     Az olaj sajtolási hőmérséklete 25-30 fok, ez a „hidegen sajtolás” tehát nem teljesen hidegen történik. Az első préselés adja az extra szűz olajat, ennek savtartalma maximum 1 %. A szűz olajnál ez az érték magasabb. A pogácsa olaj (Sansa, Pomace) előállítása a bogyók sajtolását követően visszamaradó olajpogácsából vegyi és mechanikai úton történik, a nyert olajat finomítják, majd kb. 1 %-nyi szűz olívát kevernek bele, hogy olíva olaj néven hozhassák forgalomba. A sansa tulajdonságai ezért eltérnek a tiszta olívától, a szappanrecept számlálók is külön kategóriaként kezelik.

     Általánosságban elmondható, hogy az olívaolaj elszappanosítása kevesebb lúgot igényel összehasonlítva az egyéb zsiradék típusokkal. Telis-tele van értékes el nem szappanosodó összetevőkkel, magas egyszeresen telítetlen zsírsavtartalommal rendelkezik (ami elfogyasztva csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát), a magas A-, D-, E- vitamin tartalma antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Rengeteg fenol vegyületet tartalmaz, illetve a benne lévő szkvalénnel találkozhatunk a kozmetikai alapanyagok között. Utóbbi egy zsírhoz hasonló vegyület, mely azonban a karotinoidokkal is rokonítható. A szappanban azon anyagok közé tartozik, amelyek benne maradnak a szappanmasszában, kozmetikai összetevőként pedig bársonyos bőrérzetet biztosít és hozzájárul a bőr önregeneráló képességéhez.

     Ma már lassan nincs olyan háztartás, amelyben ne használnák ezt az értékes olajat. Arra viszont érdemes figyelnünk, hogy főzéshez nem ajánlott a szűz olívaolaj, hiszen a hideg sajtolás  lényege éppen az, hogy eredményeképpen minden jótékony, az egészségünk szempontjából fontos, ám a hőre érzékeny vegyület benne marad az olajban.

     Visszatérve a szappanokhoz: érdemes megjegyezni még, hogy az olívaolajban legnagyobb százalékban jelen lévő zsírsav az olajsav, melynek az elszappanosodása minden zsírsavak közül a leglassabb folyamat, ezért a tiszta olíva szappan elkészítése általában hosszadalmasabb, mint a vegyes zsiradékból készült szappanoké, a kapott szappant pedig jóval tovább, több hónapig is érlelni kell, mire eléri a megfelelő keménységet. Habzása minimális, de finom állaga kárpótolja a szappanost az elkészítésébe fektetett türelemért…

     Végül egy recept – ha kedvet kaptál, kedves Olvasóm!

Olíva szappan:

1000 g olívaolaj

250 g víz

130 g NaOH

Ilyen egyszerű!

(A szappan elkészítésénél kérlek, hogy tartsd be az előző bejegyzésekben leírt szabályokat!!!)

 

Webáruház készítés