Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2017.12.14 21:19

KARÁCSONY, AJÁNDÉKOK, MELT & POUR

     Elérkezett az adventi időszak, amikor mindenki azon töri a fejét, hogy a szeretteinek, családtagjainak, barátainak mivel szerezhetne egy kis örömet, mivel lepje majd meg őket az ünnep alkalmával, mi kerüljön a csomagokba a karácsonyfa alá?

Természetesen semmi nem lehet szebb, értékesebb, mintha valaki saját készítésű ajándékkal áll elő, még ha az csupán egy apróság is. Ilyen apróság lehet egy illatos, színes kis szappan. Az előző bejegyzésekben szó volt róla, hogyan tudjuk előállítani a házi szappant közvetlenül olajokból, zsiradékokból.

Az adventi időszak alatt viszont már nem tanácsolnám, hogy nekiálljunk a dolognak, hiszen az így elkészült szappanoknak érési ideje van, nem lesznek készen karácsonyra. Vannak olyanok is, akik tartanak a nátronlúggal való munkától, vagy azért nem szeretnének ilyen veszélyes anyagot tartani a háztartásban, mert pici gyerek van otthon. Ilyenkor kerülhetnek elő az előre gyártott melt & pour szappanalapok.

     Őszinte leszek: mindig is fenntartással kezeltem a „gyári szappanokat”. Egyrészt azért, mert mesterséges tenzidekből állnak, másrészt pedig azért, mert eddig sosem találkoztam igazán jó minőséggel a piacon.

A magas glicerintartalom természetes velejárójának tekintettem, hogy a melt & pour alapok a szabad levegőn izzadni kezdenek, hiszen a glicerin higroszkópos, magához vonzza a levegőből a párát. Ez a tulajdonság igen zavaró volt, nem is próbálkoztam sokáig ezekkel a termékekkel. A mostani felkérést, hogy teszteljem a kezmuvesellato.hu által forgalmazott szappanalapokat viszont szívesen fogadtam, hajtott a kíváncsiság, hogy találok-e különbséget ezek és az eddig próbáltak között, illetve kihívást is jelentett, hiszen a melt & pour-ral fantasztikusan szép kézműves szappanokat lehet készíteni, rengeteg a lehetőség bennük, ha az ember elég ügyes és fantáziadús hozzá.

     Az első próbák eredménye meglepett. Ezek a Stephenson szappanalapok nem tartalmaznak SLS-t és SLES-t, tehát nem tartalmazzák ezeket a majdnem minden habzó termékben jelen lévő agresszív tenzideket. Várakozásom ellenére az elkészült szappanok stabilak maradtak, egyik sem izzad, ahogy fentebb írtam, megfelelő keménységűek, könnyű velük dolgozni és a használatuk is teljes mértékben felülmúlta az elképzeléseimet: kellemes, igen jól habzó szappanokat kaptam.

     A fenti csatolt képekkel szeretnék néhány ötletet adni, hogyan lehet egy kicsit feldobni ezeket a szappanalapokat, mert nyilván annyit mindenki magától is tud, hogy apró darabokra vágja és egy erre megfelelő edényben megolvassza őket (akár a mikrohullámú sütőben), majd némi színezéket és illatanyagot adva az alaphoz valamilyen formába adagolja azt, amiben ismét megszilárdulhat a massza.

Ez így nekem túl egyszerű volt, ennél egy kicsit ötletesebbet szerettem volna. Előkerültek a konyhaszekrényből a mézeskalács kiszúrók, a szilikon öntőformák, a mintás szilikon lapok, a szappanalapanyagok közül pedig a mica csillámporok, a folyékony szappan színezők és néhány illatanyag, ami passzol a karácsonyi hangulathoz: a nőies rózsa, az örökzöld fenyő és a jegesen hideg borsmenta, szegfűszeg, fahéj, csoki…

     Az átlátszó alapba fehér mica csillámot szórtam és különböző folyékony színezékekkel színeztem (a fenti képeken az indigó kék, a szilva, a piros és a zöld színezék látható) – az így kialakított ragyogó minták jól illenek a karácsonyi csillogáshoz. Vékony réteget öntöttem az öntőformák aljára, ebből vágtam ki a minták egy részét a mézeskalács kiszúrókkal. A kis virágot, fenyőt ismét az öntőforma aljára nyomtam, majd körbeöntöttem más színnel (egyszer az átlátszó alappal, másszor pedig a szintén színezett fehérrel) – az ember addig játszhat így, ameddig csak akar. Amikor a szappan tetejére álmodott „berakást” késznek ítéltem körbevágtam a széleket késsel, hogy a szappan oldalai és alja egy öntésből legyenek, így nem látszottak azok az öntési csíkok oldalt, amik szükségszerűen alakultak ki a felületi minta kialakítása közben.

Amennyiben beruházunk kis szilikon formákra, akkor különböző díszeket is gyárthatunk a szappanunk tetejére. Én most apró rózsákkal ékítettem azokat a kis fehér szappanokat, amiket muffin formákba öntöttem. A rózsákat egy kis megolvasztott szappanalappal könnyedén lehetett rögzíteni. Ezután még egy kevés szappanalapot olvasztottam rózsaszín mica csillámmal keverve, a rózsás szappanok talpát ebbe mártogattam. Igen gyorsan megkötött a színes vékony díszréteg, tehát bátran ajánlom ezt a technikát is kipróbálásra. Az elkészült rózsa szappanok beillenének akár esküvői köszönet ajándéknak is, szerintem nagyon szépek lettek, de most karácsonyi ajándék lesz belőlük a hölgyek örömére…

 

Remélem, hogy sikerült kedvet csinálnom egy kis „olvaszd és öntsd” mókához, melyet akár kisebb gyerekekkel együtt is élvezhetünk, néhány szép darab elkészítése pedig igazán emlékezetes pillanata lehet az ünnepi készülődésnek… Jó munkát Mindenkinek!

Webáruház készítés