Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2017.12.14 22:02

„HEY, MAN!” AVAGY HOGYAN KÉSZÍTSÜNK BOROTVAKRÉMET

      Ezzel a bejegyzéssel az a szándékom, hogy bemutassam, mennyire sokoldalúan lehet felhasználni a habosítható fürdővajat. Az előző alkalommal egy csokis krémszappan készült belőle, itt az ideje, hogy most a férfiakra is gondoljunk!

Az erősebbik nem általában keveset foglalkozik a kozmetikumokkal, de azért őket is meg lehet lepni egy-egy jól sikerült darabbal, borotválkozni pedig a legtöbb férfi ember szokott.

Sosem készítettem még borotvakrémet, de amikor megkaptam tesztelésre a habosítható fürdővajat, az volt a legelső gondolatom, hogy mindenképpen alkotok egy receptet erre a témára… mert mintha csak erre találták volna ki…

     Ez a kiváló minőségű, egy egészen enyhe, bőrbarát tenzidet tartalmazó alap képes nagy mennyiségű olajat felvenni anélkül, hogy minőségbeli romlást mutatna a készítmény a magas százalékban alkalmazott adaléktól.

A benne lévő fő komponens, a nátrium-kokoil-izetionát (SCI) egy, a többi tenzidhez képest alacsony kémhatást mutató habzó anyag (pH=6), amely kemény vízben is kiválóan funkcionál. Érdekességképpen: a Dove szappannak is ez az alapja. Az említett tulajdonságok azért fontosak, mert egy borotválkozáshoz használt kozmetikum esetén a krémet fel kell vinni az arcra és egy ideig ott is kell hagyni, legalább addig, amíg a szőrszálak kellőképpen felpuhulnak ahhoz, hogy könnyedén eltávolíthatóvá váljanak.

A használt tenzidnek tehát a szőrszálakkal el kell bánnia, de az arcbőrrel jobb, ha kíméletes. A borotvakrémbe választott adalékanyagok is ezt a célt szolgálják: táplálják, puhítják, hidratálják az arcbőrt, egyben segítik a borotvapenge csúszását. Utóbbit hagyományosan a borotvaszappanokba- és krémekbe adagolt agyagfélékkel érték el, az én választásom viszont most egy különleges anyagra, a zabselyemre esett.

     A zabselyem (az agyagokkal ellentétben) egyáltalán nem szárítja a bőrt, hanem éppen kondicionál, ami pedig egy borotvakrémnél még fontos: gyulladáscsökkentő hatású. Ugyanez a fő funkciója a pantenolnak is, míg az E-vitamin alapvető antioxidáns, így nem csupán a bőrápolás okán, hanem a készítmény oxidatív stabilitásának növelése végett is szokásos a kozmetikai készítményekbe adagolni. Végül pedig a két választott olajam: a jojoba olaj és a shea vaj – ezekben éppen az az érdekes, hogy egyik sem olaj. A jojoba olaj egy folyékony viasz, segíti a bőr vízmegtartó képességét. Az afrikai shea vajat, vagy karité vajat talán nem is kell méltassam, egyre többen ismerik csodálatos bőrápoló tulajdonságát. A shea természetesen külön bejegyzést érdemel, tehát lesz még róla szó a közeljövőben, egyelőre talán csak annyit, hogy a benne lévő el nem szappanosodó összetevők között a körömvirágéhoz hasonló hatóanyagokat találhatunk. Az olajok kiválasztásánál szempont az is, hogy olyan zsiradék típust válasszunk, ami nem tömíti el a pórusokat, tehát nem lesz tőle mitesszer a bőrön, idegen szóval: a komedogén index alacsony. A jojoba és a shea ennek a kritériumnak is tökéletesen megfelel.

     Jöjjön hát a recept:

250 g Stephenson habosítható fürdővaj

20 g jojoba olaj

20 g shea vaj

4 g pantenol

2 g E-vitamin

Először a fenti összetevőket egy villával kissé összedolgoztam, majd elektromos habverővel krém állagig vertem. Ekkor került bele még 20 g zab selyem (tovább habosítva az összetevőket), végül pedig az egyik legfinomabb férfi illat, amivel valaha találkoztam: borostyán & tömjén illatolaj ízlés szerint.

Egy utolsó kép magáról a krémről:

„Hey, man!” Elő a borotvával!

Webáruház készítés