Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.01.19 16:40

HOGYAN KÉSZÜL A FÜRDŐBOMBA?

Azt gondolnánk, hogy egyszerű, pedig ennek is ki kell ismerni a csínját-bínját! A gyönyörű színes, illatozó labdacsok, amiket a vízbe dobva látványos kémiai reakciónak lehetünk tanúi, alapvetően szódabikarbónából és citromsavból állnak. A két anyag reakciója gázfejlődéssel jár, ez okozza a vízben azt a nagy bugyogást, pörgést, amikor a bombát a kádba dobjuk.

Arányaiban kétszer annyi szódabikarbóna szükséges a reakció lejátszódásához, mint citromsav. Miután az összeállításnál gyakran használunk víztartalmú anyagokat, így a harmadik fő összetevője a képletnek általában a keményítő, mely megakadályozza, hogy a keverékbe kerülő minimális vízmennyiség idő előtt beindítsa a reagens anyagok között a kémiai reakciót. Utóbbi arányával lehet játszani a receptben: ha szeretnénk, hogy a fürdőbombánk a víz felszínén pörögjön, akkor nagyobb mennyiségben kalkulálhatunk vele (könnyebb lesz tőle a bombánk), ám ha erőteljesebb pezsgésre törekszünk, akkor a mennyiségét csökkenteni kell.

     A por állagú összetevőket illatosítják és színezik, illetve a leggyakrabban olajjal vegyítik, hogy összetapaszthatóvá váljanak. Illatosításhoz használhatunk természetes illóolajokat (ám ebben az esetben előzetesen tájékozódjunk, hogy melyek azok a típusok, amiket nem tilos kádfürdőhöz használni), vagy választhatunk ismét a sokféle finom illatolajból; számos antiallergén illatanyag is kapható a webáruházban, ezeket szívesen ajánlom fürdőbomba készítéshez a vállalkozó kedvűeknek.

     A színezést illetően nagyon egyszerűen használhatóak a mica csillámporok, mert nedvességet nem visznek a képletbe és szép egyenletesen színezik meg az anyagot, ráadásul rengeteg árnyalatban, színben kaphatóak.

     Ha szeretnénk, hogy a fürdőbombánk habfürdővé változzon, akkor a keverékbe adagoljunk SLSa-t. Ez a por állagú tenzid nem egyezik az SLS-sel, melyről sok rosszat hallani manapság, egy lényegesen kíméletesebb, bőrbarátnak tekintett tenzid típus, bátran használhatjuk.

     Jöjjön egy recept:

 

400 g szódabikarbóna

200 g citromsav (esetleg darálva)

175 g keményítő

10 g SLSa

tetszőleges illat és szín

15 g mandula olaj

gyógyszertári alkohol

     A keveréket kesztyűs kézzel alaposan összedolgozzuk, enyhén nedves homok állag elérése a cél. Spricceljük meg egy kicsit gyógyszertári alkohollal, ez segít a megfelelő állag elérésében és a bombák gyors száradásában. A bombákat egy kétrészes gömb forma segítségével formázhatjuk meg: a gömb mindkét felét megtöltjük az anyaggal (púpozottan).

Nem szabad túlzottan belepréselni a félgömbökbe a keveréket, mert nem marad majd egyben a két fél, amikor összenyomjuk, bele fog ragadni a formába az anyag. Az eljárás igényel némi rutint, de könnyen rá lehet érezni a dologra.

Az elkészült bombákat egy tálcára sorakoztatjuk, általában hamar bekeményednek, ekkor tekinthetjük majd őket késznek. Sajnos előfordul, hogy a keverékbe túl sok víz kerül, ami beindíthatja a szódabikarbóna és a citromsav reakcióját, ilyenkor azt tapasztalhatjuk, hogy az anyag, vagy a már elkészült gömbök elkezdenek megdagadni, deformálódnak. Ilyenkor - szerencsés esetben, illetve időben elkapva a folyamatot - további keményítő hozzáadásával még megmenthetjük a projektet.

Ha ajándékba szánjuk, csomagolhatjuk színes organza tasakokba – egy ilyen kis csomagnak nincs, aki ne örülne!

    

     

    

Webáruház készítés