Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.02.09 18:09

KÉSZÍTS VELEM SÓSZAPPANT!

  Ha már elsajátítottad az előző bejegyzésekben leírtakat, tehát képes vagy önállóan, hideg és meleg eljárással házi szappant készíteni, akkor ebben a bejegyzésben továbbléphetsz az úton: egy, a bőrre kiváló hatású mosakodót állíthatsz elő, melyet azok is nagyra szoktak értékelni, akik valamilyen bőrproblémával (ekcéma, pikkelysömör) küzdenek. Ma a sószappanról esik szó.

     A földi élet minden egyes sejtjében sóoldatok jelentik a sejtközi folyadékot, az élet maga is az ősi tengerek (sóoldatok) szülötte. A só talán az egyik legfontosabb alapanyag, melyet a mindennapjaink során használunk, s talán mindenki emlékszik a népmesére, amikor a király lánya azt mondta: „Úgy szeretlek Édesapám, mint az emberek a sót!”…

     Nos, a sót nemcsak az emberek általában, hanem speciálisan a szappankészítők is nagyon szeretik, néhány szóban összefoglalom, hogy miért. A só a bőrre nézve – a közhiedelemmel ellentétben – nem szárító hatású, éppen ellenkezőleg: összehúzó ereje révén csökken a bőr vízvesztése, gyógyítja és fertőtleníti a sérüléseket, gyulladáscsökkentő, ugyanakkor zsíros bőrre azért ajánlható, mert harmonizálja a faggyúmirigyek működését. Ez tehát azt jelenti, hogy minden bőrtípus meghálálja a sószappan használatot.

     Technológiai szempontból fontos tudnunk néhány dologról, hogy valóban jó minőséget készíthessünk:

1) Nem minden sótípus alkalmas arra, hogy a szappanmasszába integráljuk. Az étkezési só nagyrészt nátrium-klorid, a nátriumsó nem okoz problémát, hiszen maguk a fürdő szappant alkotó sók is tulajdonképpen nátriumsók. Ezzel szemben a magas kálcium-, illetve magnéziumtartalom káros a szappanra nézve, többek között ezért használunk a kemény csapvíz helyett a szappankészítésnél desztillált, vagy ioncserélt vizet. Ezek az ionok ugyanúgy egyfajta szappant képeznek, ám a kálcium- és a magnéziumszappanok sajnos nem vízoldékonyak. Sokan tapasztalták emiatt, hogy a holt-tengeri sótól egyszerűen tönkrement a szappanjuk a készítés során, de például kerülendő ilyen szempontból az Epsom-só is. A legjobb a tiszta NaCl lenne (gyógyszertári só), de a legtöbbször himalája sót, vagy tengeri sót szokás használni.

2) Sós vízben szinte kizárólag a tiszta kókuszolajból készült szappan képes jól tisztítani, habzani, logikus tehát, hogy amennyiben a masszához nagy mennyiségű sót keverünk, a recept dominánsan kókuszolajat tartalmaz. Sok szappankészítő tart attól, hogy a tiszta kókusz szappan szárítja a bőrt. Én ezzel a sószappan esetén semmiképpen nem értek egyet, hiszen a sószappanban magának a szappannak az aránya eleve csupán 50 % - a többi ugyanis só. A só szárító hatásával pedig (lásd fentebb) szintén nem értek egyet.

3) A nagy mennyiségű só akadályozza az olajok elszappanosodását, a jó minőségű szappan létrejöttét. Ezt főként a megfelelő recept kialakításával ellensúlyozhatjuk. A kókuszzsír szerepét már említettem, de a szappan habzását növelendő fontos lehet az alacsonyabb (nem pedig magasabb!) túlzsírozási arány (SF), a vegyes lúgozás és a szappanmassza első néhány órában történő melegen tartása (erre az elektromos sütők kiválóan alkalmasak). A vegyes lúgozás azt jelenti, hogy az olajok elszappanosításához nem csupán nátronlúgot, hanem a folyékony szappankészítésben használt kálilúgot is használjuk. A káliszappan vízoldékonyabb, mint a sima nátronszappan, tehát bizonyos százalékban történő használata szintén segíti majd a sószappan habzását, jobb minőséget eredményez.

A receptünk most a következő lesz:

400 g kókuszolaj

50 g ricinus olaj

50 g olíva olaj

190 g desztillált / ioncserélt vízben oldott 60 g NaOH és 35 g KOH

 

     A szappankészítés folyamata úgy indul, ahogy szokásos: első lépésben elkészítjük a szappanmasszát. Amikor azonban elérjük a szalagfázist, az illatanyag, esetleges színezék mellett a masszához 500 g sót (én most himalája sót használtam) keverünk.

     Figyelem! A sószappant sose készítsük tömbformában, mert a szappan annyira kemény és törékeny, hogy meggyűlhet a bajunk a felvágásával. Adagoljuk tehát a masszát különálló, egyedi (szilikon!) öntőformákba, majd tegyük őket az elektromos sütőbe, tartsuk kellemesen melegen néhány órán keresztül. (Természetesen figyeljük közben a szappanunkat, nehogy valamilyen probléma legyen, például nehogy túlmelegítsük, vagy megolvasszuk a műanyag formát, ha abba öntöttünk… stb.)

     A sószappan érési ideje ugyanúgy egy hónap, mint bármely más szappané – a hideg eljárásos szappanoknál, mert a hideg eljárásnál sokszor (a hőhiány miatt) nem zajlik le tökéletesen a szappanosodási reakció, a meleg eljárásos szappanoknál, mert a szappannak száradnia kell, a sószappannál pedig… mert ez is SZAPPAN!

 

     

    

Webáruház készítés