Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.02.09 19:23

AJAKBALZSAMOK EGY KICSIT MÁSKÉPP

     A legegyszerűbb natúr kozmetikumok közé sorolhatjuk azokat a készítményeket, amelyek kizárólag zsírfázist, azaz zsírokat, olajokat és zsíroldékony összetevőket tartalmaznak, ezeknél ugyanis nem szükséges a készítményhez tartósítószereket használni. Nézzük meg, hogy miért!

    A mikrobális romlás feltétele a kozmetikumban lévő szabad víz, mely lehetővé teszi a baktériumok, penészgombák szaporodását, veszélyeztetve a kencét használó egészségét, amennyiben a készítményt nem védték meg utóbbiaktól a megfelelő tartósítószerek kombinációjával.

    Egy vizet tartalmazó krém így akár veszélyessé is válhat hozzá nem értő kezekben. Ezzel szemben a zsiradékok önmagukban nincsenek kitéve ilyen veszélynek, ám az oxidatív bomlás őket is fenyegeti. Ezt természetesen nem mikróbák okozzák, az avasodás a zsiradék saját vegyületeinek fizikai változása a szabad levegőn.

A jelenséget nyilván mindenki ismeri, általában szín- és szagváltozással járó folyamatról van szó. Az avasodást különféle antioxidánsok használatával igyekszünk megakadályozni, ezek általában ú.n. kelátképzők, melyek az avasodást indukáló különféle anyagokat (pl. fémionok) megkötik, ezekkel komplexeket képeznek.

A tartósítószereket és az antioxidánsokat tehát semmi esetre se keverjük össze, mert teljesen más dolgokról van szó, a funkciójuk különbözik a kozmetikumokban. Összefoglalva tehát azt érdemes megjegyezni, hogy a víztartalmú kozmetikumok mind tartósítószereket, mind pedig antioxidánsokat tartalmaznak, míg a csak zsírokat, olajokat tartalmazó kozmetikumokba elegendőnek bizonyulnak az antioxidánsok.

     Ma egy egyszerű kis ajakbalzsamot készítünk el, ahogyan azt a bejegyzés címében is olvashatjátok, egy kicsit másképp…

Az ajakápolók házi receptjei általában zsiradékok és viasz (ok) kombinációjára épülnek. Sokféle arányt, összetételt próbáltam ki, de egyik sem tetszett.

Ha magasabb százalékban szerepelt a viasz a receptben, akkor egy szárító érzetű viaszos réteg fedte az ajkaimat, nem volt megfelelően eloszlatható, kifejezetten kellemetlen érzetet keltett az ajakír.

Ha viszont kisebb mennyiségben szerepelt a viasz, akkor már a kencének a szerkezete nem volt megfelelően kompakt, túlságosan kenődött.

Arra gondoltam tehát, hogy a viasz mellett kipróbálok egyéb konzisztencianövelő anyagot, és nem tévedtem: a legjobb eredményt eddig a cetil-alkohol hozta, ezt a receptet szeretném megosztani:

8 g kókuszzsír (extra szűz – mert finom az íze! J)

8 g ricinus olaj (mert kiválóan hidratál és gyönyörűen csillog az ajkakon)

4 g lanolin (mert védelemmel látja el az ajkadat)

4 g méhviasz (vagy egyéb viaszféle)

4 g cetil-alkohol

     A fenti alapanyagokat simán összeolvasztjuk egy erre megfelelő edényben (természetesen a higiéniára ismételten figyeljük – fertőtlenítsük az eszközöket alkohollal), majd adhatunk hozzá mica csillámporokat a színezés végett, ezek természetesen extra fényt is kölcsönöznek majd az ajkainknak, illetve ízanyagok is kerülhetnek bele (ezeket az „aromás illatok” menüpont alatt találhatod a webáruházban).

Beszéltünk az antioxidánsokról: az ajakápolóba tegyünk néhány csepp E-vitamint, hogy védjük az avasodástól. (Természetesen az E-vitamin nemcsak a kozmetikumunk egészségének használ, hanem a bőrünkének is!)

     A fenti mennyiségből kb. 5 kis ajakápoló tubus tölthető meg, a megolvadt anyagot csak bele kell tölteni, majd miután már egy kissé megkötött, be lehet tenni az ajakápolókat a mélyhűtőbe, hogy hamarabb összeálljanak. A tokok csavaróját használva általában nem nehéz megindítani az anyagot, hogy a szájfényt ki lehessen végül tekerni, általában a kézmeleg elég, hogy a készítmény elváljon a tégely falától.

Jó kencézést Mindenkinek!

    

Webáruház készítés