Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.03.09 13:09

ISTENEK, EMBEREK, KAKAÓVAJ

     A kakaócserje termését, a kakaóbabot már i.e. 1000-ben fogyasztották Közép-és Dél- Amerika indián törzsei, nagy kakaó rajongók voltak a toltékok, olmékok, maják, majd az aztékok. Az ősi történet szerint a kakaótermesztést a maja félisten és király Hun-Apu mutatta meg népének, a kakaót tehát az indiánok isteni eredetűnek tartották, ezért oly nagyra értékelték, hogy a majáknál saját istennője volt, Ixcacao, és a babokat pénzként is használták.

Európa a hajós és hódító, Hernando Cortez segítségével ismerte meg az italt. Az kakaóról Cortez úgy számolt be, mint hatékony eszközről a katonák frissen tartásához- és valóban: a kakaófa termésében található epikatechin immunerősítő és keringésjavító hatású vegyület, a kakaó ezenkívül koffeint és teobromint is tartalmaz. A teobromin ugyanolyan vizelethajtó keserű alkaloid, mint a koffein, de kevésbé élénkítő hatású - a csokoládé 0,5-2,7% teobromint tartalmaz. (Fontos! Kutyával, macskával ne etessünk csokoládét, mert a teobromint nem képes a szervezetük, csak igen lassan lebontani; mérgezést szenvedhetnek!).

     A kakaócserje botanikai elnevezése Carl von Linné, svéd tudóstól származik, aki azt stílusosan Theobroma cacao –nak, azaz „kakaó, az isteni eledel”-nek nevezte el (görög). A kakaóvajat 1828-ig nem használták, ekkor találta fel ugyanis Conrad Von Houten kutató a kakaóprést, az első csokoládé pedig az első világháború alatt készült. Eddig tartott a rövid történelem lecke, most jöjjön néhány lényeges dolog magáról a kakaóvajról és a csokoládés testápolásról!

     A natúr kakaóvaj az egyik legstabilabb, leghosszabb élettartamú ismert zsiradék típus, eltarthatósága 2-5 év. Csokoládészerű íze és illata, remek beltartalmi értékei miatt ma nemcsak az élelmiszeripar egyik legkedveltebb alapanyaga, hanem természetesen a kozmetikumok, krémek, szappanok készítésekor is sokszor jut neki főszerep. A kakaó igen magas antioxidáns és flavonoid tartalma, a kakaóvaj bőrpuhító, hidratáló hatása a wellness cetrumokban igen divatossá tette a csokoládés spa kezeléseket, melyek elkészítésének otthon sincsen semmi akadálya – alább megosztok majd egy finom csokis arcpakolás receptet, illetve egy előző bejegyzésben olvashattatok már a kókuszos-csokis krémszappanról...

     A kakaóvaj szobahőmérsékleten igen kemény, olvadáspontja éppen csak az emberi testhőmérséklet alatti, tehát a bőrön olvad. A krémkészítésben gyakran a dezodorált változatát használják, ha el szeretnék kerülni, hogy a kozmetikumnak átütő csoki illata legyen. Szerkezetileg dominánsan sztearinsav és palmitinsav alkotja, a kakaóban magas százalékban jelen lévő koffeint és teobromint viszont már csak nyomokban találjuk meg benne. Amire figyelni kell a kakaóvajjal történő munka során: a kakaóvaj szerkezetileg polimorfizmust mutat, azaz többféle kristályszerkezetet vehet fel. Mi általában (ill. a csokoládégyártásban úgyszintén) a legmagasabb olvadáspontú β kristályformát használjuk, ez a forma 34-38 Celsius fokon olvad. Ezzel szemben az α, γ, β' kristályformák olvadáspontjai rendre 17, 23, 26 °C, tehát a kakaóvaj szobahőmérsékleten akár folyékony is lehet. Amikor a kakaóvajat hosszan melegítjük, túlmelegítjük, akkor a β kristályforma a szabályozatlan polimorf transzformáció következtében egy másik, kevésbé stabil kristályszerkezetet vehet fel, így a kakaóvajunk visszahűtéskor nem fog visszakeményedni. Ezért mondják, hogy a kakaóvaj hőérzékeny – de figyelem! Ez a hőérzékenység (ugyanúgy, ahogy arról már a shea vajnál is beszéltünk) fizikai jellegű, tehát nem a benne lévő hatóanyagok tönkretételéről szól. Fentiek miatt a kakaóvajjal kozmetikumot nem melegítünk, a kozmetikumokba érdemes minél később, külön olvasztva adagolni, hogy minél rövidebb ideig tartó hőhatásnak tegyük ki.

     Végül pedig jöjjön a kényeztető programunk a mai napra: egy csokis arcpakolás! Készítsünk elő egy keverő tálat, némi kakaóvajat, holland kakaóport, mézet, zab selymet és kókusz tejet (vagy egyéb tejterméket)! Az arányok a következők:

 5 g holland kakaópor

25 g kókusz tej

5 g kakaóvaj

10 g méz

 5 g zab selyem

A kakaóport a tejjel előre kikeverjük egy kanállal, hozzáadjuk a mézet és a gőz felett megolvasztott kakaóvajat, végül a zab selymet. A pakolást felvisszük az arcra a szemkörnyéket kihagyva, illetve a dekoltázsra. Hagyjuk hatni 20 percig, majd langyos vízzel mossuk le. Ha van maradék anyag, azt ne tároljuk, mert a pakolás tartósítás nélkül csak frissen elkészítve használható fel. Ha menet közben megéhezünk, nyugodtan nyalakodjuk!

 

 

Webáruház készítés