Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.03.28 09:19

SZAPPAN SZÍNEZÉS NÖVÉNYEKKEL – PIROSAK

   A természetes piros. A natúr szappanok színezésének tán legnehezebb pontja. A probléma az, hogy a növényekben ezért a színért felelős legtöbb vegyület az ún. antociánok csoportjába tartozik: ilyen például a rózsában, cseresznyében, mályvában …stb. található cianidin, a muskátliban található pelargonidin, a vörösborban (vörös szőlőben) található delfinidin. A flavonoid elnevezést talán jobban ismerjük ezekre a vegyületekre az étrend kiegészítők piacáról, a lényeg, hogy ezek olyan vízoldékony vegyületek, melyek kinoidális szerkezetet mutatnak, tehát a hidroxilcsoportok számának a növekedésével színük a pirosastól a kék felé tolódik. Lúgos közegben (amilyen a szappan) sajnos ezek a pirosak nagyon csúnyává válnak, így nem használhatóak.

     Vannak azonban másféle pigmentek is a növényvilágban, melyek a fentiektől eltérő tulajdonságokat hordoznak: az egyik legszebb pirosas színt adja a jó magyar kalocsai paprikában található kapszantin és kapszorubin. Miután ezek valójában nem valódi pirosak, hanem a sárga színanyagok közé sorolhatóak, lévén a karotinoidok csoportjába tartoznak, csupán kivételként említeném itt, és csak azért, mert egyes paprika fajtákkal, ha ügyesek vagyunk, tudunk olyan sötét narancssárgát festeni szappanban, hogy az már majdnem piros. A karotinoidokról tudni kell, hogy zsíroldékonyak (ezért tesszük a paprikát a rántásba), tehát a pirospaprikával színezhető macerátumként a szappanreceptben szereplő valamelyik folyékony olaj (általában az olíva), de porként is adagolhatjuk szalagfázisnál a masszához.

     Valódi vöröseket találunk a kinonok között: ilyen a kármin, melyet a bíbortetűből vonnak ki – ha valakit utóbbi tény nem rémít, akkor maga a szín fantasztikus, egy erős, sötét mályva, mely az ember pillantását azonnal magára vonja. Az antrakinonok alcsoportjába tartozó alizarin vörös a festőbuzérban található meg. A növény porított formában szintén elérhető színezéshez, maga a színanyag hőhatásra oldódik ki, tehát meleg eljárásos szappankészítéshez, vagy erősen gélesedő, melegedő szappanreceptekhez ajánlanám. Ekkor egy sötét rózsaszínt, illetve lazacszínt lehet vele elérni. A fenti képen egy buzérporral színezett szappanra láthattok példát.

     Legközelebb folytatjuk: jöhetnek a sárgák?

Webáruház készítés