Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.03.28 09:21

SZAPPAN SZÍNEZÉS NÖVÉNYEKKEL – SÁRGÁK

     Sárga: ragyogó és meleg, mint a nap, idézi elsősorban a nyarat, de az őszt is, amikor a falevelek elszíneződnek és hullani kezdenek… Vannak vidám, erős sárgák és halovány, sápadtak is. Ahogy a szín mélyül, vegyül, úgy lesz belőle végül barna. Barna: szintén meleg, édes, mint a csokoládé, keserű, mint a kávé. Fűszeres. Itt aztán végre lehet válogatni a természetben, megannyi anyag van, amivel ezeket a színeket elérhetjük a szappanban! Tobzódjunk hát egy kicsit!

     A leggyakrabban talán a karotinoid féléket használják a hobbi szappanosok: sokszor adagolunk sült sütőtök pürét, répalevet a masszába. A színanyagok stabilak, azt fogjuk kapni tehát, amit várunk. Állati eredetű ugyan, de szép pasztell sárgát ad a tojásban lévő lutein. Tojásos szappant készíteni igazán jó ötlet, magas a zsírtartalma, ugyanúgy, ahogy a tejféléknek, kellemes bőrérzetet biztosít és táplál (már amennyire ez egy szappanról elmondható J). Elkészítéséről dióhéjban: a receptben szereplő valamelyik folyékony olajjal érdemes „majonéznek” kikeverni, majd visszaadagolni a masszába szalagfázisnál.

     Az egyik legszebb napsárga színt az annatto magjával érhetjük el. A benne található bixin szintén a karotinoidok közé tartozó vegyület, tehát zsíroldékony. Ha lehet, akkor érdemes egész magokat (tehát nem őrleményt) vásárolni, mert az erős narancs színanyag csak a maghéjban található, ahonnan olajban történő macerálással nyerhető ki. Sajnos a legtöbb helyen szappanok színezéséhez őrleményt árulnak, természetesen ezt is lehet használni szalagfázisnál, csak nem kapjuk majd azt az intenzív, ragyogó színt, ami a fenti képen látható.

     A kurkumával kellemes mustárságát kapunk. A benne lévő színanyag már nem karotenoid vegyület, a kurkumin egyfajta polifenol, érdekesen is viselkedik a szappanban: lúg hatására vörösessé válik, gyönyörű színjátéknak lehetünk szemtanúi, szó szerint, mert csupán színjáték az egész: a szín szép lassan „visszasárgul”, ahogy a massza és a szappan kémhatása lecsökken.

     Térjünk rá néhány szó erejéig a barnákra! Ezeket nem tárgyalnám külön fejezetben, főleg azért nem, mert „nem nagy kunszt” barna szappant készíteni – majdnem minden rontott szappan színezés barna lesz…! J Ha azonban előre megfontolt szándékkal szeretnénk természetes barnát, annak is van módja: szép barnát ad a kakaópor, a fahéj, a csokoládé (olvasztva szalagfázisnál), a kávé…

     Azt hiszem, hogy felsoroltam a leggyakrabban használt adalékokat, amik ehhez a témához kapcsolhatók- persze a variációk száma végtelen, tehát nyugodtan kísérletezzetek!

Legközelebb a zöldekkel folytatjuk!

 

Webáruház készítés