Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.03.28 09:22

SZAPPAN SZÍNEZÉS NÖVÉNYEKKEL – ZÖLDEK

     Ti is zöldek vagytok? Szeretitek a természetet és a természetes adalékokat? Mert ma is a természetes szappan színezés lesz a témánk! Utolsó körben azokkal az adalékokkal foglalkozunk, amik zöldre festik a szappanotokat.

    Kedves Olvasóm! Ez a levél… ez a levél bizony klorofillt tartalmaz. Mint minden levél a fákon, minden zöld a fűben. A klorofill feladata a természetben az, hogy a fény segítségével megkösse a levegő szén-dioxidját. A növények élnek, a növények lélegeznek. Fotoszintézis- ezt a szót mindenki hallotta már biológia órán az iskolában. Ugye nem csodálkozunk ezek után azon, hogy a klorofill fényérzékeny?

A klorofillal szappant színezni egyszerű: használhatunk akármilyen zöld növényt, fel is sorolok néhány népszerű adalékot: zöld algák pora (chlorella vagy spirulina por), spenót, szárított, porított csalán, búzafű leve, vagy a természetétől fogva zöld babérolaj, finomítatlan avokádó olaj… Sajnos a színanyag általában nagyon gyorsan fakul, halványodik, ennek oka pedig a klorofill fényérzékenysége. Ha szeretnénk megőrizni a szappanunk szép árnyalatát, akkor az antioxidánsok használata segít a dolgon: természetes módon megmarad a szín például olyan szappanokban, amikbe kerül némi joghurt, mivel a tejsavból szappanban keletkező nátrium-laktát csodás módon őrzi a klorofill zöldjét. Egyébként az sem mindegy, hogy a szappanunkba pontosan milyen zöld növényt használtunk, ugyanis a klorofillnak is két típusa létezik, illetve két, hasonló vegyület keveréke, ezek a klorofill-A és a klorofill-B, melyek közül a második típus lassabban bomlik. A képen egyébként egy csalánnal és babérolajjal színezett szappant láthattok. A pecsétje saját gyártmány, fából készült, lézervágott figurát (ilyeneket ITT a webáruházban is kaphattok) ragasztottam fa alapra pillanatragasztóval.

     Egyéb zöldes színként példának hoznám a klasszikus festőnövénynek számító rekettyét (Genistae tinctoria), de készítettem már levendula levéllel is szappant: fantasztikus illata van, levendulás és kivételesen egyedi, mivel nem lila! J

     Örültem, hogy velem tartottatok ezen a kis kerti sétán! Jó szappanozást!

Webáruház készítés