Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.05.03 11:15

NATÚR KONTRA SZINTETIKUS – AVAGY HOGYAN TERVEZZ KOZMETIKUMOT?

    A mai blogbejegyzés rendhagyó módon elmélkedő jelleggel íródott. Előbb, vagy utóbb mindannyian belefutunk abba a parázs vitába, ami a „minden jó, ami természetes” tábor és a mainstream kozmetikumokat kedvelők között bontakozott ki az utóbbi időben.

A „bio-natúr-házi divat” előretörésével egyre több az olyan DIY szappan- és kencekészítő, aki innen-onnan szerzett recepteket követve otthon keverget, s válogatás nélkül beletesz mindent a házi kencéibe azt gondolván, ha valami otthon készül, az csak jó lehet, sőt, általában fenntartások nélkül natúr kozmetikumnak gondolja a készítményét.

Az elképesztő mennyiségű tévhit mögött egy egész iparág áll: kozmetikum és alapanyaggyártók, kisebbektől egészen a nagy multinacionális cégekig, akik nagyon sok terméküket igyekeznek a mai divatnak megfelelően „zöldre mosni” („greenwashing”), sok-sok mindenre ráfogva, hogy az bizony természetes eredetű.

De gondoljunk csak bele: valójában minden természetes eredetű, hiszen a kiindulási anyagokat soha nem a Marsról, vagy ki tudja, honnan importáljuk...!

     Mit jelent tehát az a fogalom, hogy természetes, natúr kozmetikum? Egyáltalán nem azt, hogy kizárólag „természetes” alapanyagokból áll. Egy biztos: a valódi natúr kozmetikum semmi esetre sem tartalmaz:

- kőolaj származékokat (a bolti krémek alapjai sok esetben a rendkívül stabil ásványi olajok - Paraf­finum Liquidum, Petrolatum és így tovább- , melyeknek azon kívül, hogy nem avasodnak, sajnos semmi egyéb jó tulajdonságuk nincs)

- nem tartalmaznak mesterséges illatanyagokat (illatolajok), még akkor sem, ha azok történetesen allergén mentesek, és még akkor sem, ha a természetesnek számító, növényi illóolajokban is vannak allergén vegyületek

- nem tartalmaznak mesterséges színezéket (pl. rikító színű kátrányfestékeket), még akkor sem, ha azt a forgalmazó allergén mentesnek hirdeti

- nem tartalmaznak irritatív tenzideket, PEG származékokat és sorolhatnám a végtelenségig, hogy még mit nem, a legegyszerűbb, ha a minősítő szervezetek elfogadott alapanyag listáiról tájékozódunk ez ügyben (a német BDIH-t például elég korrektnek tartom ez ügyben).

Végül tegyük fel a kérdést: fontos dolog ez?

Természetesen igen!

Nem az a fontos, hogy szemellenzősen tartsuk magunkat egy adott minősítő szervezet listáihoz, mert nem minden rossz, ami azokon nem szerepel. Az egyre újabb és újabb tudományos és technikai vívmányok alapvetően jó dolgok, és hiszem, hogy léteznek kiváló high tech alapanyagok, amik nagyon is hatásosak.

Próbáljunk meg tehát minden esetben tájékozódni legjobb tudásunkhoz mérten, a felhasználni kívánt alapanyagról minden lehetséges információt gyűjtsünk be, ne gondoljuk, hogy mert kiskereskedelmi forgalomban megvásárolhatunk valamit, netán még recepteket is találunk hozzá, akkor az csak natúr kozmetikum alapanyag lehet.

Amennyiben úgy döntünk, hogy beletesszük az adott összetevőt egy házi készítményünkbe, legyünk vele tisztában, hogy mit csinálunk. Ne hazudjunk se másnak, s főképp ne hazudjunk magunknak – azaz: készíthetsz otthon, amit csak akarsz, nem kötelező mindenkinek ugyanazt szeretni és ugyanúgy gondolkodni a világról, az egészségről, de ha nem natúr a kozmetikumod a szó fentebb kifejtett értelmében, ne akard meggyőzni se magadat, se a környezetedet arról, hogy az.

     Milyen szempontokat kell figyelembe venni tehát egy kozmetikum összeállításánál?

  1. döntsd el, hogy natúr vonalon indulsz-e el, vagy egy „megengedőbb” vonalat követsz – eszerint válogasd meg a felhasznált alapanyagokat
  2. milyen eredményt vársz el az adott kozmetikumtól – keress olyan összetevőket, melyek az aktuális célodat szolgálják (pl. gyulladáscsökkentés: körömvirág)
  3. vizsgáld meg, hogy adott kombinációban szereplő anyagok kompatibilisek-e egymással
  4. vizsgáld meg az alapanyagaid oldékonyságát (pl. ne akarj vízoldékony összetevőt tenni egy csak zsírfázist tartalmazó kencébe)
  5. vizsgáld meg az alapanyagok lehetséges hatásait a bőrre, szűrd ki a veszélyforrásokat (pl. tájékozódj, hogy a felhasználandó olajnak mennyi a komedogén indexe, azaz mennyire tömíti, vagy nem tömíti el a pórusokat, fototoxikusak-e a felhasznált anyagok, azaz a kozmetikum használatát követően lehet-e napon tartózkodni… stb.)
  6. tervezz – mert ez egyben egy művészet is! A színek, illatok kombinációjára is ügyelni kell, hiába kiváló hatóanyag például a neem olaj, ha valaki nem bírja elviselni a szagát!
  7. természettudatosság és fenntartható fejlődés – amennyiben ezek a szavak jelentőséggel bírnak számodra, úgy nyilván tájékozódni fogsz adott alapanyag ökológiai lábnyomát illetően
  8. tudományos igényesség (erről már fentebb szóltam- tehát: mindig olvass utána, kérdezd a forgalmazót, vagy a gyártót!)
  9. GMP, „good manufacturing practice”, azaz tartsd be a helyes gyártási gyakorlatra vonatkozó szabályokat (pl. higiénia…)
  10. végül: teszteld, amit készítettél!
Webáruház készítés