Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.05.03 11:20

HÁZI DEZODOROK

    Megérkezett végre a meleg! Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a nyár a kedvenc évszakom, s még a legnagyobb kánikulák sem rettentenek vissza attól, hogy élvezzem az év napfénytől ragyogó napjait. Természetesen a forróság együtt jár az ember folyamatos izzadásával, s néha bizony a kellemetlen szagokkal, tehát ahhoz, hogy fesztelenül érezzük magunkat egy társaságban, vagy a munkahelyen, valószínűleg szükség lesz egy jól működő dezodorra.

     Tudod-e, hogy mi a különbség egy dezodor és egy izzadásgátló között?

A bolti izzadásgátlók olyan alumínium származékokat tartalmaznak (Aluminium Zirconium Trichlorohydrex,  Aluminum Chlorohydrate), amik blokkolják az izzadtságmirigyek működését. Ez sok esetben vezethet akár gyulladáshoz, ráadásul szárnyra kaptak olyan hírek is a médiában, hogy a mell rákos szöveteiben megtalálták ezeket a mesterséges anyagokat.

A natúr kozmetikumokat kedvelők nem kedvelik tehát az izzadásgátlást, a dezodorálásra fektetik a hangsúlyt, azaz azoknak a baktériumoknak az elpusztítása a cél, amelyek az izzadtság lebontásában vesznek részt, így a kellemetlen szagokért felelnek.

     A legegyszerűbb két fő hatóanyag, ami szóba jöhet ez esetben, az a szódabikarbóna és a cink-oxid.

A szódabikarbónát nyilván nem kell bemutatnom, de valószínűleg a cink-oxidot igen: talán leginkább a babák popsikenőcséből ismerheted, remek gyulladáscsökkentő, de ami most számunkra igen fontos az az, hogy a szagokért felelős rövid szénláncú zsírsavakkal reagál, azokat szagtalan cink sókká alakítja, másrészt pedig antibakteriális.

Számomra tökéletes választásnak bizonyult a dezodorálásban, évek óta használom. Van egy harmadik alternatíva is: ez a timsó. Ezzel most két okból nem foglalkozunk: a timsó egy természetes alumínium só, tehát vele nem dezodort, hanem izzadásgátlót készíthetünk, évezredek óta használják ugyan hasonló célokra probléma nélkül, tehát nyilván nem lehet összehasonlítani a szintetikus alumínium származékokkal, de azért ez egy izzadásgátló szer, azaz nem engedi a szervezetből távozni, aminek onnan távoznia kell. Másrészt a timsó vízben oldódik, tehát csak emulziós készítményben tudjuk használni, első körben pedig valami könnyebbet gondoltam megosztani: egy házi deo stiftet fogunk ma készíteni, éppen azt, amit a fenti képen láthattok! J

     Ugye mondanom sem kell, hogy ismét első a higiénia, tehát az eszközeidet fertőtlenítsd 70%-os gyógyszertári alkohollal!

A recept (1 db):

8 g kakaóvaj 

16 g kókusz zsír

8 g cetil-alkohol

16 g ricinus olaj

8 g méhviasz 

3 g cink oxid

3- 5 g szódabikarbóna

     Fentieket megolvasztjuk, a kakaóvajat csak a végén szabad hozzáadni, majd hozzáadjuk a 16 g megolvasztott kókusz zsírban csomómentesre kikevert 3 g cink oxidot (vagy 3- 5 g szódabikarbónát, esetleg a kettőt vegyesen, kinek mi válik majd be a legjobban).

     Válasszunk a stiftünkhöz valamilyen antibakteriális illóolajat (zsálya, teafa…), tegyünk a keverékbe néhány cseppet ízlés szerint. A fenti tokot úgy lehet megtölteni, hogy a kupakjában lévő műanyag formázóbetéttel együtt a tetőt rápattintjuk, a tetejére állítjuk a tokot és az alsó nyíláson át beletöltjük az olvadt anyagot. Így hagyjuk megszilárdulni, betehetjük a mélyhűtőbe a folyamat felgyorsítása végett. Ha a formázóbetétbe illóolajat cseppentünk és szétkenjük, akkor könnyebben eltávolítható majd a már megszilárdult dezodorról a műanyag. Ha nem ragaszkodunk a natúr vonalhoz, vagy a fenti hatóanyagok nem bizonyulnak elegendőnek, akkor tehetünk 0,5 g POG tartósítószert (a webáruházban kapható) a deó alapba, nem azért, mert a készítmény tartósításra szorul (hiszen csak zsírfázist tartalmaz), hanem mert ez a tartósítószer részben ethylhexylglycerin, ami nem csupán tartósítóként ismert, hanem dezodor hatóanyagként is.

 

Illatos szép napokat Mindenkinek!

 

 

Webáruház készítés