Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog
2018.06.05 14:54

SZIVACS A SZAPPANBAN

Hosszú évek óta játszottam már a gondolattal, hogy olyan szappant készítsek, ami egyben egy szivacs funkcióját is betölti – százszor is megcsodáltam külföldi hobbi szappanos oldalakon a mutatós luffa szappanokat, aztán végül be is szereztem néhány kiszárított „tökbelsőt”…

   Luffa, azaz szivacstök. Ezt az afrikai lopótök fajtát (Luffa cylindrica) a trópusi vidékeken mindenfelé termesztik. Hosszú, uborka alakú termésének belseje olyan edénynyaláb-hálózatot rejt, melyet jellege miatt kiszárítva (kabak) gyakran használnak mosdószivacsnak.

Jól vágható, festhető és – nem utolsó sorban – teljesen természetes.

Ha egészben hagyjuk beválik akár fürdőkefének, remekül dörzsöl, masszíroz használat közben. Serkenti a vérkeringést és eltávolítja az elhalt hámréteget. Arctisztítókhoz is használatosak méretre szabott pici luffa arckorongok, de a kereskedelemben kapható belőle készült mosdókesztyű is.

Megfelelő tárolás mellett (használat utáni átöblítés és kiszárítás) évekig megőrzi minőségét, tehát ha nem vagy túl érzékeny bőrű, szereted az ehhez hasonló fürdőszobai dörzsiket, akkor érdemes egy próbát tenni a luffával, garantáltan szeretni fogod.

Nagyon megörültem, amikor megláttam a webáruházban a luffa őrleményt; azonnal megmozgatta a fantáziámat, hogy mi mindenre is lehetne használni, de mindenekelőtt egy luffás, frissítő szappanra fájt a fogam. Ha van kedved tenni egy próbát velem, rajta hát, íme a recept:

A szappanmasszához (500 gramm):

250 g kókusz zsír

150 gramm pálma zsír

50 g ricinus olaj

25 gramm avokádó olaj

25 gramm méhviasz

A lúgoldathoz:

190 g desztillált vagy ioncserélt víz

75 g NaOH

Szalagfázisnál keverjük a masszába:

75 g luffa őrlemény

színezéshez kevés zöld agyag

10 g rozmaring illóolaj

Webáruház készítés