Kategóriák
Hírek
2018.01.05 14:04
Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Blog

  Szinte nincs olyan gyerek, aki nyaralás közben, strandolás alatt, vagy egy játszótéri séta alkalmával ne gyűjtene izgalmas formájú vagy színű kavicsokat.

Ezek a kövek általában csak állnak otthon az asztalon, vagy a strandtáska mélyén, aztán szépen lassan eltűnnek. Pedig milyen egyedi játékokat lehet belőlük készíteni! A kavicsfestés nem teljesíthetetlen kihívás a gyerekeknek, ám annál szórakoztatóbb feladat, ráadásul az általuk gyűjtött kincsek kerülnek a középpontba.

  Nézzünk néhány egyszerű ötletet, amely gondoskodik arról, hogy a kavicsfestés ne csak egy kreatív nyári program legyen a csemetékkel, hanem egy igazi varázslat!

 

 

A színes csipeszfigura készítés az egyik legegyszerűbb kreatív tevékenység, így a kisebb gyerekek is bátran részt vehetnek benne, hiszen ők is könnyedén sikerélményhez jutnak.

Rengeteg ötlet megvalósítható a csipeszfigurákkal, a lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt. Lássuk, mit érdemes tudni a munkálatokról!

Leánybúcsú kellékei termékeinkből

 

Hamarosan itt a nyár és vele együtt az esküvőszezon.

 

Mi az, ami megelőzi az esküvőket? Legény- és leánybúcsú, az utolsó nagy buli, mielőtt az ember oltár elé áll.☺

 

Napjainkban egyre nagyobb divat a leánybúcsú szervezése a menyasszonyoknak. Így már nem csak a férfiak előjoga a házasság előtti ereszd el a hajamat.

 

Egy leánybúcsúhoz azonban rengeteg csajos kellék kell, melyek meghozzák a résztvevők hangulatát. Ha ezt magunk készítjük közösen a meghívottakkal, akkor már az is a buli része és ráadásul jóval olcsóbb és személyesebb, mintha boltba vettünk volna mindent.

 

Készíts húsvéti ajtódekort!

 

Kép forrása: apumpkinandaprincess.com

Csupán pár alapanyagra lesz szükséged és gyermekeid segítő kezére és csodálatos húsvéti ajtódekorációt készíthettek együtt!
Találtunk egy szuper ötletet és válogattunk hozzá a webshopunkból termékeket, melyekkel könnyű dolgotok lesz.

 

 

Bútorfestés, bútorfelújítás kezdőknek

 

bútorfestés-felújítás-kezdőknek

Hogyan vágj bele életed első bútorfestésébe?

 

Számos gyönyörű képet találhatsz a Pinteresten “Furniture makeover” címszó alatt, csodálatosan lefestett, felújított bútorokról. Egy régi bútor ily módon átalakítva igazi ékköve lehet otthonodnak!

Talán nálad is van néhány olyan bútor, ami már divatjamúlt, esetleg örökölted… aminek van funkciója, viszont küllemében kívánnivalót hagy maga után. Olyan is előfordulhat, hogy a bolhapiacon vagy lomtalanításkor beleszertesz egy bútorba, vagy akár csak a formájába, de ráfér egy kis felújítás. Nem kell megijedni, egy kis kézügyességgel te magad is felújíthatod őket!

 

 

2019.03.04 07:09

Ma megismerkedünk egy, a webáruházban kapható alapanyaggal, melynek neve: SLSA.

Az SLSA a nátrium- lauril- szulfoacetát rövidítése.

Ez az anionos, jól habzó tenzid nem tévesztendő össze az SLS-sel, SLES-sel, mert míg utóbbiak natúr kozmetikumokban egyáltalán nem elfogadottak, addig az SLSA több minősítő szervezetnél pozitív listán szerepel, lényegesen „bőrbarátabb” alternatívát jelentve hasonló nevű társaihoz képest.

Viszonylag új jövevény a kozmetikumok piacán, de egyre többször helyettesítik vele az SLS-t annak ellenére, hogy sokkal drágább alapanyag. Mi, hobbi kencekészítők a leginkább sampon, vagy fürdőpraliné receptekben találkozhatunk vele; én most egy habfürdős bejegyzéssel készültem…

2018.10.28 20:33

     A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság a 2018-as év gyógynövényének a levendulát választotta. Hazánkban talán legismertebb fajtája a keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia), melyet egyre több helyen vonnak termesztésbe a levendula iránti növekvő érdeklődés és kereslet okán (az első nagy ültetvény hazánkban a tihanyi őslevendulás, telepítése 1920-ra datálható).

     Gyógyászati célra már az ókorban használták, elsősorban fertőtlenítő és nyugtató hatása nyújtott segítséget a sebek és égési sérülések

2018.10.28 20:17

     A tenzidek világába tett látogatásunk mai témája a samponkészítés. Moshatunk ugyan hajat natúr szappanokkal is, de sajnos ezeknél a lúgos kémhatás és a szappansók viselkedése kemény vízben felvet némi problémát. A hajunk egészséges pH értéke 4 – 5,5 között van, ez enyhén savas. Na és? Mondhatná valaki, hiszen a bőrre szintén a savas kémhatás a jellemző. A különbséget az jelenti,

A mai bejegyzésben egy, a kozmetikum készítés szempontjából fontos témával foglalkozunk: mit is jelent az a szó, hogy „tenzid”? És az, hogy „szindet”…?

     Szerintem mindenki emlékszik még arra a mondásra a biológia órákról, hogy „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar”- igaz? Ha a szappanok világában kellene hasonló axiómát találnunk, akkor az valahogy így hangzana: „nem minden tenzid szappan, de minden szappan tenzid!”…

2018.07.12 22:47

      Kínában, Indiában, Japánban, Afrikában és Észak-Amerikában számos faja él a pávaszemek (Saturniidae) családjába tartozó lepkéknek, melyek mirigyváladékát felhasználva, ugyanúgy, mint a csak tenyésztésben élő selyemlepkénél, vadselymet állítanak elő. Annak ellenére, hogy a tussah selyem a vadselymet jelenti, tehát eredetileg a természetben gyűjtött gubókból készítették, ma már a legtöbb tussah selyem szintén kereskedelmi célokra tenyésztett hernyóktól származik. A vadselyem durvább és sötétebb színű a klasszikus hernyóselyemnél.

2018.07.03 17:03

     Sok éve mosok saját készítésű mosóporral és kiválóan működik.

Persze nem vagyok túl „finnyás típus”, nem akarom a ruhákat kímélő üzemmódban kizárólag 40 fokon mosni, jó nekem a 60 fok is mind a színes, mind a fehér ruhákhoz. És nem teszek különbséget sem; mindent ugyanazzal a mosóporral!

Jobb ez így, amit én készítek, az nincsen teli sem töltelék anyaggal (a rentabilitás szellemében), sem különféle agresszív enzimekkel, amik (állítólag) a különböző típusú foltokat hivatottak az ipari mosóporok esetében eltávolítani, és a maga természetes módján klór- és foszfát, illetve mindenféle ipari tenzid mentes…

2018.06.29 08:57

    

   A hűtőkenőcsök, vagy az angol után szabadon kold krémek (cold cream) jelentik a klasszikus emulziós krémek archetípusát. A római orvos, Galénosz fedezte fel a méhviasz azon tulajdonságát, hogy képes megkötni némi vizet, s így lehetővé teszi a víz és az olajok egyfajta egyesítését. Rózsavizet kevert olíva olajjal és méhviasszal, s ez a keverék – később az olíva olajat mandulaolajjal helyettesítve – számos középkori írásban is rögzítésre került, használatban volt. Fontos tudni,...

2018.06.15 14:37

   Az előzőekben érintőlegesen szó volt már a szappanok kémhatásáról, de néhány dolgot ezzel kapcsolatban még nem tisztáztunk. A natúr szappanok enyhén lúgosak, pH-juk általában 9-es és 10-es érték közötti attól függően, hogy milyen zsírsav összetétel jellemzi őket (tehát egy szappan kémhatása recept függő ugyan, de sosem csökkenthető egy bizonyos érték alá).

Nagyon fontos, hogy ez a lúgos kémhatás egy kész szappan esetén nem keverendő össze azzal, hogy egy szappan, vagy a szappanmassza szabad nátronlúgot tartalmaz.

2018.06.05 14:54

Hosszú évek óta játszottam már a gondolattal, hogy olyan szappant készítsek, ami egyben egy szivacs funkcióját is betölti – százszor is megcsodáltam külföldi hobbi szappanos oldalakon a mutatós luffa szappanokat, aztán végül be is szereztem néhány kiszárított „tökbelsőt”…

2018.05.03 11:20

    Megérkezett végre a meleg! Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a nyár a kedvenc évszakom, s még a legnagyobb kánikulák sem rettentenek vissza attól, hogy élvezzem az év napfénytől ragyogó napjait. Természetesen a forróság együtt jár az ember folyamatos izzadásával, s néha bizony a kellemetlen szagokkal, tehát ahhoz, hogy fesztelenül érezzük magunkat egy társaságban, vagy a munkahelyen, valószínűleg szükség lesz egy jól működő dezodorra.

    A mai blogbejegyzés rendhagyó módon elmélkedő jelleggel íródott. Előbb, vagy utóbb mindannyian belefutunk abba a parázs vitába, ami a „minden jó, ami természetes” tábor és a mainstream kozmetikumokat kedvelők között bontakozott ki az utóbbi időben.

A „bio-natúr-házi divat” előretörésével egyre több az olyan DIY szappan- és kencekészítő, aki innen-onnan szerzett recepteket követve otthon keverget, s válogatás nélkül beletesz mindent a házi kencéibe azt gondolván, ha valami otthon készül, az csak jó lehet, sőt, általában fenntartások nélkül natúr kozmetikumnak gondolja a készítményét.

Az elképesztő mennyiségű tévhit mögött egy egész iparág áll: kozmetikum és alapanyaggyártók, kisebbektől egészen a nagy multinacionális cégekig, akik nagyon sok terméküket igyekeznek a mai divatnak megfelelően „zöldre mosni” („greenwashing”), sok-sok mindenre ráfogva, hogy az bizony természetes eredetű.

De gondoljunk csak bele: valójában minden természetes eredetű, hiszen a kiindulási anyagokat soha nem a Marsról, vagy ki tudja, honnan importáljuk...!

2018.05.03 11:02

   

  Ígértem egy emulziós receptet az előző bejegyzésben – vágjunk hát bele!

Egy könnyed, olivem emulgeátorral készült házikencét fogunk ma együtt elkészíteni! (Mennyiség: 100 gramm)

 

   Eddig csak olyan kozmetikumokról beszéltünk, melyek nem igényelnek komolyabb tudást, tapasztalatot, tehát kezdők is könnyűszerrel elkészíthetik otthon. Terítékre kerülnek azonban az emulziós krémek is, melyek összetettségük okán igénylik, hogy néhány dolgot tisztázzunk, mielőtt belefognánk az elkészítésükbe. Az összetettség alatt nem csupán a nehézséget értem, az emulziós krémek ugyanis valójában összetettek, azaz mind zsírokat, mind vizet, illetve vízben oldódó adalékokat is tartalmaznak.

     Ti is zöldek vagytok? Szeretitek a természetet és a természetes adalékokat? Mert ma is a természetes szappan színezés lesz a témánk! Utolsó körben azokkal az adalékokkal foglalkozunk, amik zöldre festik a szappanotokat.

     Sárga: ragyogó és meleg, mint a nap, idézi elsősorban a nyarat, de az őszt is, amikor a falevelek elszíneződnek és hullani kezdenek… Vannak vidám, erős sárgák és halovány, sápadtak is. Ahogy a szín mélyül, vegyül, úgy lesz belőle végül barna. Barna: szintén meleg, édes, mint a csokoládé, keserű, mint a kávé. Fűszeres. Itt aztán végre lehet válogatni a természetben, megannyi anyag van, amivel ezeket a színeket elérhetjük a szappanban! Tobzódjunk hát egy kicsit!

   A természetes piros. A natúr szappanok színezésének tán legnehezebb pontja. A probléma az, hogy a növényekben ezért a színért felelős legtöbb vegyület az ún. antociánok csoportjába tartozik: ilyen például a rózsában, cseresznyében, mályvában …stb. található cianidin, a muskátliban található pelargonidin, a vörösborban (vörös szőlőben) található delfinidin. A flavonoid elnevezést talán jobban ismerjük ezekre a vegyületekre az étrend kiegészítők piacáról, a lényeg, hogy ezek olyan vízoldékony vegyületek, melyek kinoidális szerkezetet mutatnak, tehát a hidroxilcsoportok számának a növekedésével színük a pirosastól a kék felé tolódik. Lúgos közegben (amilyen a szappan) sajnos ezek a pirosak nagyon csúnyává válnak, így nem használhatóak.

 

Amikor az ember a kezébe vesz egy szappant természetes reakció, hogy megcsodálja a formáját, a színeit, s végül pedig elkerülhetetlenül az orrához emeli, s szippant egyet a finom, tiszta illatból. Érdekes módon még akkor is így történik az első találkozás, ha a szappan natúr és teljesen illatmentes. Ékes bizonyítékul szolgál ez annak, hogy a szappan nem csupán funkcionális, tisztálkodásra használt szer, hanem van élvezeti cikk értéke is – így aztán színezzük, illatosítjuk, pecsételjük, kifestjük, faragjuk, mártjuk és még ki tudja, hogy mit el nem követünk vele, mi, kézműves szappankészítők.

Lassan kitavaszodik, jönnek a melegebb napok, itt az ideje, hogy „kifundáljunk” valamilyen hűsítő natúr kozmetikai receptet! A mai alkalom a lábaink egészségéről, ápolásáról szól, természetesen ismét megismerünk közben egy kicsit közelebbről néhány fontos, gyakran használt alapanyagot is.

2018.03.09 13:09

     A kakaócserje termését, a kakaóbabot már i.e. 1000-ben fogyasztották Közép-és Dél- Amerika indián törzsei, nagy kakaó rajongók voltak a toltékok, olmékok, maják, majd az aztékok. Az ősi történet szerint a kakaótermesztést a maja félisten és király Hun-Apu mutatta meg népének, a kakaót tehát az indiánok isteni eredetűnek tartották, ezért oly nagyra értékelték, hogy a majáknál saját istennője volt, Ixcacao, és a babokat pénzként is használták.

Európa a hajós és hódító, Hernando Cortez segítségével ismerte meg az italt. Az kakaóról Cortez úgy számolt be, mint hatékony eszközről a katonák frissen tartásához- és valóban: a kakaófa termésében található epikatechin immunerősítő és keringésjavító hatású vegyület, a kakaó ezenkívül koffeint és teobromint is tartalmaz. A teobromin ugyanolyan vizelethajtó keserű alkaloid, mint a koffein, de kevésbé élénkítő hatású - a csokoládé 0,5-2,7% teobromint tartalmaz. (Fontos! Kutyával, macskával ne etessünk csokoládét, mert a teobromint nem képes a szervezetük, csak igen lassan lebontani; mérgezést szenvedhetnek!).

     A legegyszerűbb natúr kozmetikumok közé sorolhatjuk azokat a készítményeket, amelyek kizárólag zsírfázist, azaz zsírokat, olajokat és zsíroldékony összetevőket tartalmaznak, ezeknél ugyanis nem szükséges a készítményhez tartósítószereket használni. Nézzük meg, hogy miért!

2018.02.09 18:09

  Ha már elsajátítottad az előző bejegyzésekben leírtakat, tehát képes vagy önállóan, hideg és meleg eljárással házi szappant készíteni, akkor ebben a bejegyzésben továbbléphetsz az úton: egy, a bőrre kiváló hatású mosakodót állíthatsz elő, melyet azok is nagyra szoktak értékelni, akik valamilyen bőrproblémával (ekcéma, pikkelysömör) küzdenek. Ma a sószappanról esik szó.

Azt gondolnánk, hogy egyszerű, pedig ennek is ki kell ismerni a csínját-bínját! A gyönyörű színes, illatozó labdacsok, amiket a vízbe dobva látványos kémiai reakciónak lehetünk tanúi, alapvetően szódabikarbónából és citromsavból állnak. A két anyag reakciója gázfejlődéssel jár, ez okozza a vízben azt a nagy bugyogást, pörgést, amikor a bombát a kádba dobjuk.

A kézművesellátó krém alapját két esetben ajánlhatom Neked: ha még nem vagy profi házi krémkészítő, akkor egy olyan alapot tartasz a kezedben, ami megfelelő lehet számodra az első szárnycsapásokhoz, az első, saját ízlésedhez igazított házikencék elkészítéséhez. A második eset az, ha már gyakorlott krémkészítő vagy. Ebben az esetben feltételezhetően kellő tapasztalattal rendelkezel, hogy értékelni tudd, mit jelent egy olyan stabil krémalap, melyet vegyészek azért fejlesztettek és vizsgáltattak be laborban, hogy Te egy teljes mértékben biztonságos terméket tarthass a kezedben. Vagy csupán arról lenne szó, hogy néha az egyszerű megoldásokat kedveled? Nálam az utóbbi eset gyakran fordul elő, így esett a választásom a nappali smink eltávolítása esetén éppen erre a krém alapra…

  A karitéfa, melynek diószerű terméséből nyerik a karité- vagy shea vajat, a közép-afrikai növényvilág része. A vajat az afrikai asszonyok már többszáz éve készítik házilag, gyakorlatilag – ugyanúgy, ahogy az araboknál az olíva olajat – mindenhez használják, a főzéstől a bőrápolásig, hajápolásig. A kozmetikumok világa ma már szinte elképzelhetetlen a shea vaj nélkül, világviszonylatban hatalmas mennyiségeket vásárolnak fel belőle, és biztos vagyok benne, hogy minden házikencés polcán ott figyel egy adag, készítsen az illető natúr szappant, vagy házi krémeket. A finomított változattal kiválóan helyettesíthetőek szappanban az állati eredetű zsiradékok (zsír, faggyú). Krémekbe is tehető a finomított verzió, de mivel igazán csodás gyógyító ereje a finomítatlan vajnak van, amely még a növényből nyerhető hatóanyagokat jelentős arányban tartalmazza, a bőrön maradó kozmetikumok esetében tanácsosabb utóbbit használni.

      Ezzel a bejegyzéssel az a szándékom, hogy bemutassam, mennyire sokoldalúan lehet felhasználni a habosítható fürdővajat. Az előző alkalommal egy csokis krémszappan készült belőle, itt az ideje, hogy most a férfiakra is gondoljunk!

2017.12.14 21:52

   Egy olyan finomságot szeretnék most bemutatni, aminek az elkészítéséhez nem szükséges semmiféle különleges képesség, vagy tudás, és biztos vagyok benne, hogy bárki nagy örömét leli majd benne. Egy isteni csokis-kókuszos krémszappanról van szó, ami egyben enyhe bőrradírozó és bőrápoló hatással bír a hozzáadott cukor és kakaóvaj miatt.

     Elérkezett az adventi időszak, amikor mindenki azon töri a fejét, hogy a szeretteinek, családtagjainak, barátainak mivel szerezhetne egy kis örömet, mivel lepje majd meg őket az ünnep alkalmával, mi kerüljön a csomagokba a karácsonyfa alá?

Természetesen semmi nem lehet szebb, értékesebb, mintha valaki saját készítésű ajándékkal áll elő, még ha az csupán egy apróság is. Ilyen apróság lehet egy illatos, színes kis szappan. Az előző bejegyzésekben szó volt róla, hogyan tudjuk előállítani a házi szappant közvetlenül olajokból, zsiradékokból.

Az adventi időszak alatt viszont már nem tanácsolnám, hogy nekiálljunk a dolognak, hiszen az így elkészült szappanoknak érési ideje van, nem lesznek készen karácsonyra. Vannak olyanok is, akik tartanak a nátronlúggal való munkától, vagy azért nem szeretnének ilyen veszélyes anyagot tartani a háztartásban, mert pici gyerek van otthon. Ilyenkor kerülhetnek elő az előre gyártott melt & pour szappanalapok.

Az olívaolajból készült szappanok a szappantörténelem klasszikusai. Talán az egyetlen olyan szobahőmérsékleten folyékony olaj az olíva, melyet önmagában elszappanosítva még megfelelő keménységű szappant kaphatunk- ez az egyik oka annak, hogy a szilárd zsiradékok mellett magas százalékban használjuk a szappankészítésben. Ha egy szóval kellene megfogalmaznom, hogy mit jelent ennek az olajnak a jelenléte a szappanban, akkor azt mondanám: minőség.

     Az előző bejegyzésünkben beszéltünk a szappan keménységét és tartósságát biztosító szilárd zsiradékok közül a pálmazsírról, a mai napon pedig a kókuszolaj lesz a témánk. A kókuszolaj, vagy kókuszzsír egyedülálló tulajdonságokkal bír a szilárd zsiradékok között. A belőle készülő szappan szintén nagyon kemény, ám a tartósság már nem jellemzi annyira, viszonylag gyorsan kopik. Ami miatt majdnem minden esetben szerepel a szappan receptekben, az az, hogy ez a zsiradékfajta biztosítja a szappan megfelelő habzását kemény vízben is.

A pálmazsír a szappan teste. Ha tartós, kemény szappant akarunk készíteni, akkor elengedhetetlen olyan szilárd zsírokat, vajakat választanunk a szappanreceptünk összeállításánál, amelyek magas százalékban tartalmaznak kemény összetevőket, mint például a sztearinsav és a palmitinsav - általában ilyenek a szobahőmérsékleten szilárd zsiradékok.

A vegán szappanokban a marhafaggyú helyett gyakran használják nagy mennyiségben a pálmazsírt, lévén olcsó zsiradék típus.

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy miért a szappankészítést választottam kedvenc hobbimnak, akkor talán az első helyen említeném meg, hogy természetesen azért, mert a szappan nem csupán egy hasznos kellék a mindennapi életünkhöz, hanem mert egyben teret enged az emberi kreativitásnak is, ha éppen ez a cél. A főzött szappannál kevesebb mód nyílik különféle mintázási technikák kipróbálására, így inkább a hideg eljárásos (azaz főzés nélkül) történő szappanöntés hódította meg a legtöbb alkotni vágyó szappanos szívét.

    

2017.11.08 18:01

A régi szappanfőző manufaktúrák nem voltak felszerelve sem pH mérő műszerekkel, sem egyéb vegyészeti labor eszközzel, a mesterek mégis könnyűszerrel megállapították, hogy a szappan főzésének a folyamata a végéhez ért-e.

Segítségükre volt a sok éves rutin, tapasztalat, a két szemük (mert említettük, hogy a géles massza általában viszkózussá, áttetszővé válik), meg persze az ember legfőbb kémiai teszt rendszere, a szájunkban lévő nyelv.

Senkit nem bíztatok, hogy a régi módszert, a „csók-tesztet” (vagy „nyelv-tesztet”) válassza, amikor szeretné megállapítani, hogy az általa főzött szappan elkészült-e már, de az nem árt, ha legalább tudomásunk van a dologról. A főzés vége felé, ha már csupán kevés reaktív lúg van a masszában, akkor egy csepp szappant kivéve és a nyelvünk hegyéhez érintve olyan ízt érzünk, mintha egy ceruzaelemet nyaltunk volna meg. Pontosabban ez nem is igazán íz (a szappan alapvetően rossz ízű, ami tévedésekhez vezethet), hanem enyhe áramütésszerű érzet.

Amikor a szappanosodási folyamat teljesen lezajlott, tehát már elfogyott a nátronlúg, ilyen érzet nem jelentkezik. Ezt a módszert már kész szappanon alkalmazni teljesen értelmetlen, a géles szappanmassza nátronlúg tartalmának tesztelésére alkalmazták régen a még vizes közegben. Természetesen, ha módunkban áll (és ha még nem bízunk a szemünkben és a tapasztalatunkban), azért azt javaslom, hogy szerezzünk be egy kis fenolftalein oldatot, vagy fenolftalein port.


    

Az enyvszappan főzését angolul úgy nevezik: „hot process”, azaz meleg eljárásos szappankészítés; innen a „HP” rövidítés. A tudatossághoz vezető út a főzéssel kezdődik, ilyenkor ugyanis minden szappankészítési fázist láthatunk az olajoktól egészen a szappanenyv megszületéséig, ez pedig segítségünkre lehet majd a hideg eljárás („cold process”, vagy CP) elsajátításában.

2017.10.22 14:51

     Mint minden mesterség, a szappankészítés tudománya sem sajátítható el néhány óra leforgása alatt, a régi szappanfőző mesterek tudása, rutinja, nem vethető papírra. Nagyon fontos tisztáznunk, hogy igen sokféle szappan típus és szappankészítési módszer létezik, létezett. Azt a fajta szappant, amit a mai hobbi készítők legtöbbje ismer, úgy nevezik: enyvszappan. Az enyvszappan készülhet hideg eljárással és főzve is, utóbbi módszer lényegesen egyszerűbb, hiszen ebben az esetben a zsiradékok elszappanosodása végig kontroll alatt történik, viszont nagyon kevés teret enged a kreatív technikáknak, mintázásnak, ezért is kedvelik sokan a „hidegen történő” elszappanosítást.

Képtalálat a következőre: „soap making free foto”

 

 

Mielőtt nekivágnál a nagy kalandnak, szeretnék segíteni Neked, hogy mi mindenre lesz szükséged, akkor, ha a szappankészítés izgalmas hobbiját választod szabadidős tevékenységnek.

2017.10.08 09:00

Kedves Látogatóm!

 

Örömmel értesítelek, hogy indul a kézműves blog, melyben hétről hétre izgalmas bejegyzéseket olvashatsz majd.

 

A kézművesség az álmok világa. Elrepíti az embert a felnőtt élet szürke hétköznapjaiból, ismét szabaddá teszi gyermeki énünk fantáziával teli mesevilágát. A szívedre hat, a lelkedet gyógyítja, a szellemedet támogatja.

 

Webáruház készítés